• 1

Jedna kamata u EU se promenila, a to je dobra vest ako imate stambeni: Za koliko rata može da padne?

Euribor dodatno skliznuo, ovaj put na rekordno nizak nivo, rata bi trebalo da vam bude manja

  • 1
kredit, novac, pare, vreme, rokovi, banka, pozajmica Foto: Shutterstock

Dvanaestomesečna referentna kamatna stopa "euribor", koja se koristi kao referenca za izračunavanje kamatnih stopa, pala je na novi minimum od -0,398 odsto prošle nedelje.

Tromesečna stopa euribora takođe je pala na rekordno niskih -0,491 odsto.

Rekordni pad referentne stope podstaknut je naporima Evropske centralne banke (ECB) da osigura finansiranje banaka budući da je centralna banka nastojala da suzbije ekonomsku prijetnju koju predstavlja pandemija.

Tromesečni euribor, koji određuje cenu bankarskih zajmova, od juna je pao za oko deset baznih bodova.

Ako su ispunjeni određeni uslovi, kamatna stopa koja se naplaćuje bankama mogla bi biti čak -1 odsto, što znači da u praksi centralna banka plaća bankama za sredstva koja pozajmljuje. 

Šta to znači za korisnike kredita?

Stambeni krediti u Srbiji su indeksirani u evrima i kamatna stopa na tim kreditima je vezana za promenu euribora (tromesečni ili šestomesečni).

Tako bi, nova rata za kredit u evrima od septembra mogla bi da bude manja za koji evro. Kod nas se to praksa je pokazala, desi u rasponu od 3 do 10 evra. A o tome nam je govorio i ekonomista Dejan Gavrilović, opširnije OVDE. 

Podsećamo da je vrednost euribora tokom 2007. godine iznosila čak i do skoro 5. U toj opciji , visina mesečne obaveze za prethodni primer kredita bi se uvećala na čak 418 evra.

Dodatno, građani Srbije, pored moratorijuma koji im je odobren, imaju i nove olakšice za lakše podizanje/otplatu stambenih kredita. 

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(V. B. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>