• 11
 ≫ 

Kako birati vakcinu: Po poreklu ili ceni? Od Kine do SAD, ovo su cene i firme koje stoje iza svega

 ≫ 

Od 5 do 140 dolara za sada se kreću cene vakcina, odnosno doza...

  • 11
Ruska vakcina za kovid 19, korona virus, Rusija Ruska vakcina koštaće oko 10 dolara / Foto: Shutterstock

Skoro pola godine, koliko traje pandemija Covid-19 u svetu, traje i rasprava o vakcini: ko će je prvi napraviti, da li je sumnjiva, da li je treba primiti?

Kada su napadi na Bila Gejtsa malo pali u vodu, zajedno sa teorijama zavere o čipovanju, onda je na red došla famozna cena vakcine, a potom i ruska vakcina, prva puštena u "promet", prva registrovana.

Sve se, međutim, dešava rapidno u tom korona haosu, pa su tako prethodnih dana počele da pristižu informacije da je još nekoliko država obezbedilo vakcinu protiv virusa korona.

Ali, ostaju pitanja: koja je delotvornija, koja koliko košta, da li je neka "čipovana"?

Vakcina Sputnjik V koja dolazi iz Rusije trebalo bi da košta najmanje 10 dolara za dve doze, prema navodima Alekseja Repika, ispred kompanije "R-Farm". Kada proizvodnja dostigne određeni nivo, cena bi trebalo da pada. Ipak, stručnjaci za javno zdravlje ostaju skeptični prema ovoj vakcini.

Idemo dalje, gde je Kina u tom pogledu? Iako smo navikli da je sve što dolazi iz te zemlje jeftinije u odnosu na evropsku/svetsku proizvodnju, ovaj put izgleda da neće biti tako.

Kineska vakcina bi trebalo da bude značajno skuplja od ruske, a predsednik kompanije "SinoFarm" je najavio da će koštati barem 140 dolara. Dalje je dodao da će se davati dva puta, u razmaku od 28 dana. Kineska "verzija" bi trebalo da stigne do kraja tekuće godine.

Rusija, vakcina, koronavirus Kineska vakcina bi trebalo da bude značajno skuplja od ruske i da košta barem 140 USD / Foto: Tanjug/AP

Tu nije kraj. Svet nam najavljuje dolazak još tri vakcine. Jednu proučava Univerzitet u Oksfordu sa farmaceutskom kompanijom "Astra Zeneca". Oni su naveli da bi do kraja 2020. trebalo da bude dostupno 400 miliona doza, kao i da će cena biti 5 dolara.

Iz Nemačke nam stiže najavi o vakcini koju prave "Pfizer" i "BioNTech", a koja je sada u 3. fazi ispitivanja. Njena cena bi trebalo da bude 20 dolara po dozi.

Treća vakcina je iz biotehnološke kompanije iz Kembridža u SAD, a pravi se u saradnji s Američkim institutom za alergije i infektivne bolesti (NIAID). Trebalo bi da košta između 32 i 37 dolara, a kako navodi SZO, u fazi kliničkog ispitivanja - trenutno je 21 vakcina.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    26. avgust 2020 | 10:22

    Ne znam, uplašio bih se da primam nemačku, zna se iz kojih razloga. Isto tako znajući šta sve ameri trpaju u hranu svojim građanima, ni to ne bih. Ove ostale, mogu uzmem u obzir.

  • Aldo

    26. avgust 2020 | 11:24

    Zapadne vakcine bih momentalno eliminisao, jer su svoje vakcine svi do jednoga zbudzili zbog pojave ruske vakcine. Što je brzo, to je i kuso.

  • Era

    26. avgust 2020 | 15:30

    Auh, kolika panika zbog ruske vakcine. Treba izbegavati te netransparentne zapadne vakcine. Ja bih bez razmišljanja primio samo rusku vakcinu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>