• 3

Šef Rajanera: Bitkoin je prevara veka, ne bih uložio ni cent u to

On je ovu čuvenu kriptovalutu uporedio sa Ponzijevom šemom, koja je poznata kao tip piramidalne prevare, odnosno šema koja investitorima obećava veoma visoke kamate na pozajmice

  • 3
Majkl O'Liri, Michael O'Leary Majkl O'Liri / Foto: Profimedia/Kenzo TRIBOUILLARD/AFP

Majkl O'Liri, glavni izvršni direktor niskobudžetne avio-kompanije Rajaner, nimalo nije štedeo bitkoin kada je pričao o njemu, kao o investiciji u koju ne bi uložio ni cent.

On je ovu čuvenu kriptovalutu uporedio sa Ponzijevom šemom, koja je poznata kao tip piramidalne prevare, odnosno šema koja investitorima obećava veoma visoke kamate na pozajmice. Taj vid prevare datira još iz 19. veka.

O'Liri savetuje ulagače da izbegavaju bitkoin, a poznato je i da čuveni Voren Bafet nema lepo mišljenje o njemu, mada se i ono možda promeni u budućnosti. To je izvesno iz razloga što je Bafet od skoro počeo da veruje i u zlato, koje godinama nije priznavao. Ipak, korona kriza je ostavila jak utisak na njega.

- Nikada, ali nikada ne bih uložio ni jedan cent u bitkoin, za koji verujem da je ekvivalentan Ponzijevoj šemi. Svima bih savetovao da sačuvaju barem mrvu zdravog razuma i da ignorišu tu lažnu priču - kaže O'Liri.

Šef Rajanera se osvrnuo na program "Bitcoin Lifestyle", čiji su čelnici tvrdili da su dobili O'Lirijevo odobrenje za svoju promotivnu kampanju.

U lažnom članku je istaknuto da je prvi čovek irske avio-kompanije, tokom intervjua u emisiji "Late Late Show", tvrdio kako se rapidno obogatio preko Bitcoin šeme.

Twitter-Cybercurrency Scam Foto: Tanjug/AP

To je, po svemu sudeći, bilo dovoljno da pokrene Nacionalnu banku Irske da okrene telefon u toku trajanja emisije, i navodno spreči da neke stvari odu u etar.

Ali, postoji jedan problem. Irska nacionalna banka ne postoji.

Upotreba imidža bogatih i slavnih ljudi za promociju prevare kriptovaluta vrlo je česta taktika za sticanje kredibiliteta među potencijalnim "investitorima". Početkom aprila, u sličnu prevaru su bili umešani princ Hari i Megan Markl.

U martu ove godine, bivši suprug pevačice Dženet Džekson, Visam Al Mana, zatražio je od Fejsbuka da otkrije ko je platio oglase na kojima je prikazan on, kako promoviše kriptovalutu.

Video: Ukrali gomilu kompjuterske opreme da bi kopali Bitkoin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uu

    26. avgust 2020 | 11:03

    Polako

  • Sasa

    30. avgust 2020 | 14:23

    A ja se ponadao da ce kriptovalute zavladati svetom i da bitcoin kupovina-prodaja moze da pocne.

  • Dragan

    27. avgust 2020 | 22:07

    Prodaces ti uskoro celu aviokompaniju za desetak bitcoina, zato te hvata nervoza na sav glas

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>