• 2
 ≫ 

"Dolar će se srušiti. Uostalom, to je trebalo davno da se desi"

 ≫ 

Ako dolar padne, SAD više neće moći da priušte kupovinu kineskih proizvoda, jer će cene skočiti

  • 2
novac, pare, dolari

Foto: Pixabay

Veteran u svetu ekonomije i kripto skeptik, Piter Šif, još jednom upozorava da je američka valuta osuđena na propast, i da će svet na kraju izgubiti poverenje u nju što je, kako naglašava, trebalo davno da se desi.

U poslednjoj epizodi "Boom Bust", Šifer je govorio o sudbini trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, i o tome kako veruje da do njega u drugoj fazi pregovora neće doći. Istakao je i da Peking i dalje ima prednost nad Vašingtonom, posebno uoči izbora u novembru.

- Pravi problem će biti kada Kinezi prestanu da kupuju naše obveznice ili počnu da ih prodaju - rekao je, dodajući da je taj proces možda već počeo. Kina je nekada bila najveći kreditor za vladu SAD, ali Japan je to prošle godine nadmašio.

Međutim, Peking i dalje može da koristi američki dug kao oružje, jer poseduje preko tri biliona dolara američkih državnih hartija od vrednosti.

- Ako dolar padne, SAD više neće moći da priušte kupovinu kineskih proizvoda, jer će cene skočiti - kaže Šif, i ponavlja: "Kada dolar padne, mislim da će se to dogoditi. Kinezi će kupiti mnogo više američke poljoprivrede, jer će Amerikanci kupiti mnogo manje zbog visokih cena".

- Uleteli smo u pravu krizu, tako da problem nije što nas Kina iskorišćava, već to što smo im, zapravo, dali prednost, izvozeći našu precenjenu valutu za njihove proizvode - zaključuje on.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cezar

    26. avgust 2020 | 16:08

    Amerika će pre započeti treći svetski rat nego da dozvoli da padne dolar a time i cele američke ekomomije. To šta se dešava sa dolarom ekonomisti su odavno upozoravali ali je Amerika raznim aferama tu priču stavljala pod tepih. Verujem da će i sada naći neki način da i dalje nastave tu muljavinu sa dolarom bez pokrića.

  • nikolas

    26. avgust 2020 | 17:04

    MENE PLASI JEDNA CINJENICA -AMERI KUPUJU LICNO NAORUZANJE MASOVNO -PRODAJA JE PORASLA 70 PROCENATA !!! CEGA SE AMERI PLASE ??? PROPASTI DOLARA ILI SVETSKE EKONOMSKE KRIZE I GLADI ???!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>