• 4

Ako ste bez posla, počnite da uzgajate lavandu: Uspeva u Srbiji, a evo zašto beleži rast tokom krize

Ova biljka se vekovima koristi za suzbijanje raznih bolesti. Njeno ukorenjeno evropsko tlo je u Francuskoj, mada su Bugari sada dominantniji kada je reč o proizvodnji

  • 4
lavanda

Foto: Pixabay

Zanimljivo je na koje sve načine je korona virus uspeo da uđe u pore društva: indirektno je uticao na rast određenih segmenata, dok je neka poslovanja potpuno "oborio".

Jedan od "svetlih primera" je lavanda, čija se prodaja uvećala tokom ovih šest meseci koliko virus hara svetom, zato što mnogi pate od nesanice i hronično su pod stresom, a poznato je da ova biljka ima umirujuća i lekovita svojstva.

Iako su objekti koji prodaju lavandu i proizvode od nje mahom bili zatvoreni nedeljama, onlajn prodaja je omogućila da lekovito ulje stigne do svakog doma. Žetva se odvija tokom jula i avgusta, a uzgaja se čak i u Velikoj Britaniji (u određenim okolnostima), jer ova biljka nije mnogo zahtevna.

U Srbiji, takođe, sve je više "ljubičastih polja", naročito na jugu i severu zemlje.

Žbunje lavande se bere i skidaju se vrhovi biljke, a onda je farmeri pakuju i kreće proces proizvodnje ulja, koje se izvlači parenjem lavande. U tom procesu, odvajaju se ulje i voda, a ono se ostavlja da odstoji, pre nego se spakuje u bočice za prodaju.

Od svih biljaka, lavanda je najkorišćenija u tom smislu. Ulje dobijeno iz ove biljke pomaže kod napetosti, nervoze, bola, anksioznosti.

Pored opuštanja i relaksacije organizma, odlično je za sve koji imaju problem s migrenama, glavoboljama, depresijom, nervnom tenzijom i emocionalnim stresom. Deluje na autonomi nervni sistem, pa tako i na problem sa snom, a poželjno je natapkati nekoliko kapi na jastuk.

Video: Tajna biznis uspeha Koste Perovića, košarkaša koji pravi čudo sa lavandom, ružama i smiljem

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    27. avgust 2020 | 11:43

    i da uzģajas kome to posle prodati ako nisi nasao firmu koja ce to otkupiti.

  • Eee

    27. avgust 2020 | 11:33

    Ma i vi što imate posao batalite, evo samo berete lavandu u kupate se u lovi..samo ne znam gde su vam njive i puno puno para za ulaganje, a kad nemate posla nemate ni para.

  • W

    27. avgust 2020 | 13:04

    Pevači evo vam šanse da zaradite :)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>