• 3

Da li je naš pristup kursu dinara ispravan? Ovako to tumače svetske institucije

"NBS je delovala proaktivno i kupovala devize, uvećavajući na taj način devizne rezerve i stvarajući zdravu osnovu za očuvanje eksterne pozicije zemlje"

  • 3
Banka, novac, kredit, dinari Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije saopštila je da ispravnost njene politike deviznog kursa dinara, koji je realtivno stabilan već osam godina, potvrđuju i najnovije studije renomiranih institucija kao što su Banka za međunarodna poravnanja (BIS) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

NBS proaktivnim delovanjem i odgovornim ponašanjem u poslednjih osam godina uspešno održava relativnu stabilnost deviznog kursa, koja je jedan od nosećih stubova monetarne, finansijske i makroekonomske stabilnosti naše zemlje, navodi se u saopštenju Centralne banke.

Ovakav pristup održanja relativne stabilnosti deviznog kursa je, dodaje se, u skladu sa ciljanjem inflacije kao osnovnom monetarnom strategijom, a njegovu opravdanost potvrđuju i poslednja istraživanja BIS-a i MMF-a.

- Ukupna ekonomska politika, rešenost i odgovornost nosilaca politike da sprovode neophodne reforme, stvaranje podsticajnog poslovnog okruženja, znatno povoljniji izgledi rasta Srbije - sve zajedno čini stabilnost, iz koje proističu poverenje i rast kreditnog rejtinga naše zemlje - ističe guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

U periodima preovlađujućih pritisaka na jačanje dinara, NBS je delovala proaktivno i kupovala devize, uvećavajući na taj način devizne rezerve i stvarajući zdravu osnovu za očuvanje eksterne pozicije zemlje u uslovima turbulencija na globalnom nivou, navodi se u saopštenju.

Postupajući tako, NBS je, kako se dodaje, od aprila 2017. do kraja 2019. kupila u neto iznosu preko 5,3 milijardi evra, jačajući na taj način otpornost domaćeg finansijskog sistema na šokove iz međunarodnog okruženja.

U uslovima pritisaka ka slabljenju domaće valute, kao što su aktuelne globalne neizvesnosti usled pandemije, NBS je odmereno i oprezno koristila uvećane devizne rezerve i javljala se tada na deviznom tržištu kao neto prodavac deviza kako bi sprečila negativne efekte koje bi pad dinara imao na građane i privredne subjekte, uključujući one sa obavezama u stranoj valuti.

Jorgovanka Tabaković Foto: ATA Images

Ovakav pristup održanja relativne stabilnosti deviznog kursa se tokom proteklih osam godina potvrdio kao optimalan i dokazao kao jedino ispravan u ambijentu još uvek povećanog stepena evroizacije domaće ekonomije, koji se upravo zahvaljujući ostvarenoj i održanoj stabilnosti poslednjih godina smanjuje, ocenjuje se u saopštenju.

Opravdanost pristupa koji NBS sprovodi potvrđuje i stručna ekonomska analiza BIS-a, objavljena 24. avgusta, koja se bavi efektima slabljenja (deprecijacije) domaće valute u uslovima visokog stepena zaduženosti domaće privrede u stranoj valuti - na primeru 15 zemalja u razvoju.

- Suprotno popularnoj teoriji po kojoj deprecijacija vodi ekspanziji zahvaljujući povećanoj konkurentnosti domaćeg izvoza, u stvarnom svetu to nije slučaj, naročito za preduzeća sa visokim dugom u stranoj valuti - konstatuje BIS.

Naprotiv, "deprecijacija može dovesti do znatnih negativnih efekata na bilans stanja preduzeća i do smanjene investicione aktivnosti", navodi se u studiji.

Dalje se ističe i da je kompanija sa zaduženjem u stranoj valuti, ukoliko nije zaštićena od deviznog rizika (hedžovana) na operativnom nivou, kao izvoznik, ili finansijski (kroz korišćenje instrumenata za zaštitu od deviznog rizika), ranjiva na iznenadne promene deviznog kursa.

Takođe, nedavno objavljena analiza MMF-a izvodi slične zaključke, da su koristi od deprecijacije domaće valute ograničene i kratkoročne, naročito u slučaju zemalja u razvoju, gde se beleži tek blaga reakcija obima izvoza na slabljenje domaće valute i to u kratkom roku.

- Negativne posledice značajnog slabljenja valute po finansijsku stabilnost Srbije mogli smo da osetimo u periodu pre 2012. godine i nećemo dozvoliti da se one ponove - navodi NBS i poručuje da će sa primenom svog pristupa nastaviti i u budućnosti, “uz višestruke koristi za građane i domaću privredu jer stabilnost nema alternativu”.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zare

    26. avgust 2020 | 18:40

    Ovako stabilan dinar nije bio dugo, dugo. Svi ovi stručnjaci što kritikuju ovu vlast žale što je tako. Od 2012 se utrkuju da ovu vlast predstave kao nesposobnu. A sta su oni napravili od države dok su bili na vlasti, znamo i nismo zaboravili.

  • kiza

    26. avgust 2020 | 23:51

    realan kurs je 150-170 rsd za evro, zavisi od države do države zapada.

  • ruralni srbin

    26. avgust 2020 | 20:06

    Moja zemlja je u razvoju, od kad znam za sebe.Ma kako se zemlja, po periodima sve vec zvala.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>