• 0

Srbija uvela mesec dana pre EU, a FED će tek za tri godine: 26.000 online ugovora za pola godine

Podstiču se inovacije, ali i štite korisnici

  • 0
Onlajn kupovina je doživela bum ove godine

Foto: Shutterstock

U Srbiji se sve češće sklapaju onlajn ugovori između klijenata i banaka i već u prvoj polovini godine je bilo oko 26.000 takvih ugovora, izjavila je viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić na onlajn konferenciji "DIGITAL EXPERIENCE", u organizaciji Color Press Grupe.

- Sve je češća praksa sklapanja onlajn ugovora bez odlaska u banku i prošle godine je bilo više od 40.000 takvih ugovora - rekla je Stanić na konferenciji koja bila posvećena digitalnoj transformaciji bankarskog poslovanja i sektora osiguranja.

Istakla je da NBS kao centralna banka utiče na razvoj inovacija u bankarstvu i da je to omogućio moderan pravni okvir koji podstiče inovacije, ali i štiti korisnike.

INTERNET TRGOVINA STANIĆ DRAGANA STANIĆ

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- NBS je jedna od malobrojnih centralnih banaka koja je uredila pitanje video identifikacije, pa banke mogu na uređen način i sa punom zaštitom korisnika da sklope sa klijentom ugovrni odnos bez njegovog odlaska u banku već da se sve uradi onlajn - naglasila je Stanić.

Kaže da NBS stvara infrastrukturu koja omogućava najsavremeniji način plaćanja, a to je instant plaćanje koje je Srbija uvela mesec dana pre nego što je to uradila EU.

- Jedan američki FED tek kreće u to sa rokom 2023. godine. Tako da možemo da kažemo da idemo vrlo brzom i sigurnom prugom digitalizacije u bankarstvu - naglasila je viceguvernerka.

Stanić navodi da je u Srbiji omogućen novi način plaćanja, a radi se o instant plaćanja na internet prodajnim mestima trgovca.

Video: NBS pripremila dodatne olakšice za građane Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>