• 1

Kako su braća prevarila najbogatijeg čoveka na svetu i oštetila gigant za silne milione dolara

Sva četvorica se sada, između ostalog, terete za ilegalni prenos imovine i pranje novca

  • 1
Četkica za zube

Umesto skupog spreja za dezinfekciju, prevaranti su poslali 7.000 četkica za zube / Foto: Pexels / George Becker

Četiri brata iz Njujorka prevarila su Amazon i zaradila najmanje 19 miliona dolara za dve godine. Prošle srede, američko Ministarstvo pravde podiglo je optužnicu protiv njih.

Prema optužnici, braća su poslala druge proizvode Amazonu, a ne one koje je naručio američki trgovac, istovremeno navodeći vrlo visoke cene po proizvodu, piše Seebiz.

Časopis "Wired", koji pokriva teme iz sveta tehnologije, između ostalog izveštava kako su njih četvorica uzrasta između 24 i 32 godine. Preplavili su Amazon svojim proizvodima, a naplatili su više nego što je bilo poručeno.

U međuvremenu su takođe koristili Amazonovu platformu za prepoznavanje svakog pojedinačnog proizvoda, a dobavljači je mogu naknadno menjati.

Jedan od primera njihove prevare je naručivanje dvanaest kutija dezinfekcionog spreja, a jedan sprej košta 94,03 USD. Umesto toga, braća su poslala 7.000 četkica za zube, koje su naplaćivali po ceni skupog spreja i izdali račun za 650.000 dolara.

Još smeliji potez je vezan za naručivanje jedne bočice parfema, čija je cena 289,78 dolara. Umesto toga, braća su poslala 927 komada jeftinih žileta, a račun je uključivao visoku cenu parfema.

Amazon trgovcima nudi nekoliko oblika prodaje svojih proizvoda. Jedna mogućnost je prodaja proizvoda direktno Amazonovim korisnicima, a platforma se može koristiti i kao prava prodavnica, gde na Amazonu onlajn kupujete kao u radnji.

Amazon, paket, pošiljka, žena

Amazon je laka meta za kriminalce zbog sastava zasnovanog na algoritmima / Foto: Shutterstock

Braća su radila s Amazonom upravo po tom modelu i bili su u ulozi veletrgovca. Budući da ovaj gigant sada prodaje maltene sve, zbog velikog prometa i širokog izbora, oslanja se i na algoritme, zajedno s fizičkim radnicima.

Saradnja s nekim manjim dobavljačima je u potpunosti automatizovana, što ih čini češćom i lakšom metom kriminalaca. Tako se odjednom može pojaviti milion neželjenih knjiga u radnji "Kindle".

Braća su bila svesna da se poigravaju sa sastavom, a takođe su znala da će biti razotkrivena, pa su uporno pravila nove račune. Svi se sada, između ostalog, terete za ilegalni prenos imovine i pranje novca.

Očekuje se da će Amazon prilagoditi svoju platformu zbog pomenutog slučaja, ali na to još nije odgovorio. Ne zna se ni da li su promene uvedene.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>