• 1
 ≫ 

"Sačuvao sam 51 milion radnih mesta", kaže Tramp. Stručnjaci, ipak, tvrde suprotno

 ≫ 

Dok javnost s nestrpljenjem iščekuje nove podatke vezane za broj prijava za novčanu pomoć, predsednik Amerike "skuplja poene" na svakom koraku...

  • 1
Donald Trump, Donald Tramp

Donald Tramp / Foto: Tanjug/AP

Predsednik Amerike uvek nađe način da "doskoči" protivnicima, pa je tako bilo i sada. Kaže da je "rukovođenje njegove administracije ekonomskim padom kao posledicom pandemije" - samo po sebi dovoljan razlog da se on ponovo kandiduje za prvog čoveka SAD, u novembru.

- Kroz istorijski paket pomoći koji sam potpisao u skladu sa zakonom, spasili smo više od 50 miliona radnih mesta - kaže Tramp, i dodaje da "njegovi demokratski protivnici ne vole ovu vrstu brojeva, jer misle da će im ugroziti status pred izbore".

"Paycheck Protection Program" je finansiran kroz 660 milijardi dolara, sa ciljem da sačuva radna mesta širom Amerike, ali kako prenosi Rojters, mnogobrojni ekonomisti se ne slažu sa Trampom. Kažu da je ta inicijativa spasila svega milion do 14 miliona, od 51 milion ugroženih radnih pozicija.

- Mislim da nema ekonomiste koji bi rekao da je program spasio 50 miliona radnih mesta - navodi Ričard Prisincano, koji je 13 godina bio ekonomista u američkom Ministarstvu finansija, pre nego što je otišao 2017.

Njegova gruba procena je da je taj program sačuvao između pet do sedam miliona radnih mesta, a ona proizlazi iz njegovog i istraživanja drugih stručnjaka.

Zvaničnici iz Trampove administracije, takođe, daju različita objašnjenja za cifru od 51 milion. Rekli su da se taj broj odnosi na ukupan broj radnika prijavljenih od strane preduzeća kojima je odobren kredit, ali ne i na broj uspešno sačuvanih pozicija.

Glavni ekonomski savetnik Bele kuće, Leri Kudlou, dao je određenu podršku toj proceni u intervjuu za Rojters, rekavši da je on procenio da je 51 milion - zbir svih poslova u preduzećima koja su dobila kredit, i dodaje da svakako nema sumnje da je sačuvano mnogo pozicija.

Demokrate iz Kongresa od početka krize osporavaju cifre koje izlaze u javnost, a koje se odnose na sam program očuvanja američke ekonomije. Neki navode da ti podaci ne govore "koliko je takvih poslova možda postojalo bez PPP kredita".

Video: Tramp: Nisam bio u bunkeru, agenti su me sklonili u Ovalnu sobu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️🦸‍♂️

    28. avgust 2020 | 07:37

    Bravo za Trampa. Covek misli o ekonomiji, a ne o ovoj prevari od virusa. E to je predsednik!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>