• 0

Čadež: Nemačke firme menjaju svoje lance snabdevanja. To je šansa za Zapadni Balkan

Čadež i Altmajer saglasili su se o značaju jačanja ekonomske saradnje između zemalja Zapadnog Balkana

  • 0
marko čadež, pks Marko Čadež / Foto: Privredna komora Srbije

Nemačka će tokom predsedavanja Evropskoj uniji podržati jačanje regionalnih ekonomskih integracija i uspostavljanje čvršćeg okvira za saradnju Zapadnog Balkana i EU, dogovoreno je na video konferenciji predsednika PKS, Marka Čadeža, sa nemačkim ministrom privrede i energetike, Peterom Altmajerom, i poslanikom Bundestaga, Joahimom Fajferom.

Čadež i Altmajer saglasili su se o značaju jačanja ekonomske saradnje između zemalja Zapadnog Balkana, jer je to najbrži put do čvrstih međusobnih odnosa u regionu, što vodi ka bržoj integraciji regiona u jedinstveno tržište Evropske unije.

Tokom predsedavanja Nemačke Evropskoj uniji, nekoliko ključnih događaja i foruma doprineće geostrateškom pozicioniranju regiona i njegovom predstavljanju kao jedinstvene investicione destinacije, zahvaljujući dijalogu sa donosiocima odluka, vladama zemalja zapadnobalkanske šestorke i podršci Nemačke.

Šest privrednih komora Zapadnog Balkana, okupljenih u asocijaciji Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6), organizovaće investicionu konferenciju u Nemačkoj, najavio je predsednik PKS, ukazujući da "usled globalne pandemije brojne nemačke i evropske kompanije nastoje da optimizuju svoje lance snabdevanja i u tome vidimo šansu za region Zapadnog Balkana".

Veoma je važna i podrška Nemačke formiranju Poslovnog saveta KIF ZB6 na Samitu Zapadnog Balkana, koji se u okviru Berlinskog procesa ove godine održava u Sofiji i koji će okupiti 20 najvećih privrednika regiona, ukazao je predsednik PKS.

- Saradnja privrednih komora zemalja ZB, udruženih u Komorski investicioni forum, u ekonomskom smislu usmerena je na stvaranje regionalnog ekonomskog prostora zasnovanog na punoj implementaciji četiri slobode na kojima počiva EU, a u političkom smislu učvršćuje integraciju regiona kroz formulisanje zajedničkog interesa, čime se daje dodatni podsticaj procesu pridruživanja - kaže Čadež.

Altmajer istakao je značaj nastavka saradnje komora zapadnobalkanske šestorke, identifikovanje problema i otvorenih pitanja, kako bi se što efikasnije došlo do pragmatičnih rešenja.

- Redovni sastanci predsednika komora zemalja Zapadnog Balkana sa ključnim donosiocima odluka u EU, doprineli bi uspostavljanju okvira za kontinuitet čvršće saradnje regiona i Unije - poručio je Altmajer.

Joahim Fajfer je poručio da će se predsedavanje Nemačke Evropskoj uniji iskoristiti da se preduzmu konkretni koraci kako bi se ispunili postavljeni ciljevi i otklonile barijere u regionu, što je zadatak, ne samo za Nemačku, nego i za sve druge buduće predsedavajuće EU.

Video: Vučić: Nemačke kompanije zapošljavaju skoro 65.000 ljudi u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>