• 2

U srednjoj Bosni pronađena nalazišta zlata i srebra vredna gotovo milijardu dolara

Ove informacije podigle su vrednost deonica kompanije na berzi u Australiji

  • 2
Zlato, zlatne poluge

Zlato je "sigurna luka" tokom krize / Foto: Shutterstock

Trenutna procenjena vrednost ukupnog projekta rudnika u Varešu, kako je objavila kompanija “Adriatic Metals”, iznosi vrtoglavih 916 miliona dolara. Ove informacije podigle su vrednost deonica kompanije na berzi u Australiji, javlja Dnevni Avaz. Kako je utvrđeno, na tonu iskopanog materijala moguće je pronaći 1,01 gram zlata te 120 grama srebra.

Velika priča

 

Istraživanja su, takođe, pokazala da će tona materijala, najverovatnije, sadržati i 3,5 odsto cinka, 2,2 odsto olova, 0,3 odsto bakra te čak 23,2 odsto rude barita, što je bio prioritet istraživanja ove kompanije.

Procene su, takođe, da je već u 2022. godini, za kada je predviđen početak eksploatacije, planirana zarada ove kompanije od oko 25 miliona dolara.

Ukupna vrednost operacije iskopavanja po toni iznosiće 56,67 dolara. Kompanija “Adriatic Metals” predviđa da će od početka eksploatacije materijala do prve zarade proći osam meseci.

Mirza Ganić, premijer Zeničko-dobojskog kantona, rekao je za “Avaz” da je ovo velika priča i da je do sada Ministarstvo privrede pozitivno odgovaralo na sve zahteve kompanije.

- Imamo dobru saradnju, u stalnom smo kontaktu. Ovaj projekt je pozitivna priča za ZDK, ali i za celu BiH. Ukoliko zaživi u punom kapacitetu, svi ćemo imati koristi, prvenstveno lokalna zajednica, jer, po zakonu o koncesiji, najveći deo sredstava, 70 posto, ostaje u Varešu, koji je trenutno slabo razvijen. Ovo bi ubrzalo njegov razvoj - navodi Ganić.

Ističe da su iz Ministarstva privrede ZDK ispoštovali sve procedure te da nije bilo birokratskih kočnica za bilo šta vezano za rudnik u Varešu.

Snizili naknade

 

- Ranije je bio problem uvođenje u istraživanje, za šta se plaćala enormna naknada. Kada se uvidelo da plaćanje prvih naknada dok se ne nađe ruda usporava razvoj investicija u tom delu istraživanja, Ministarstvo je donelo odluku da se iznos naknada snizi kako bi ljudi dalje istraživali. Ukoliko bi rezultati bili ohrabrujući, onda bi se naplaćivala koncesija - pojašnjava Ganić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ortodox RS

    28. avgust 2020 | 07:01

    I pitamo se zasto ratovi?Sve je ovo vec neko odavno znao.Gdje je kes i ruda tu su demokrate stranci.

  • Majkl Džondar

    29. avgust 2020 | 11:26

    Kao i ovde, narod će od toga da vidi možda kilo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>