• 19

Lukašenko vratio u zemlju sve do poslednjeg grama zlata iz inostranstva

Prema podacima Nacionalne banke Belorusije, početkom 2020. godine zlatne rezerve zemlje su iznosile 42,2 tone

  • 19
Alexander Lukashenko, Aleksandar Lukašenko, Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da je bila strateški ispravna ranije doneta odluka da se iz inostranstva u zemlju vrate sve zlatne rezerve.

- Bravo za Nacionalnu banku i Vladu. Pre tri meseca sam dao zadatak da se sve zlatne i devizne rezerve vrate u zemlju, posebno zlato. U zemlju je vraćeno sve do poslednjeg grama zlata - rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je istakao da zemlja ima dovoljno rezervi da održi kurs nacionalne valute na prihvatljivom nivou, a pohvalio je Nacionalnu baku i Savet ministara, koji još nisu "stvarno" počeli da koriste zlatne rezerve.

Lukašenko smatra da upravo zbog toga nema katastrofalne situacije sa kursom nacionalne valute. Istovremeno je priznao da u "pojedinim menjačnicama u zemlji nekad može nedostajati novca u gotovini" i dao je nalog Nacionalnoj banci da ispravi tu situaciju.

Prema podacima Nacionalne banke Belorusije, početkom 2020. godine zlatne rezerve zemlje su iznosile 42,2 tone. Prvog januara ukupne zlatne i devizne rezerve zemlje iznosile su 9,39 milijardi dolara, a 1. avgusta iznose 8,86 milijardi.

Kako su objasnili iz Nacionalne banke, zlatne rezerve su plemeniti metali u obliku zlatnih poluga. Njima upravlja banka i deo su Državnog fonda plemenitih metala Belorusije.

Video: Belorusija, zemlja čuda: Nema siromašnih ali nema ni demokratije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    Za slovenske narode nije demokratija. Ima mnogo budala. Dve budale uvek preglasaju jednog genija. Demokratija je za pametne narode.

  • Ana

    O jadan, mukica, da idemo da mu pomognemo da ostane na vlasti i prisvoji drzavu za svoju porodicu. Eno sinčić vec spreman da vlada sledecih 30 god, pobedama na demokratskim izborima, NARAVNO. Jasno je da ce ga Putin pustiti niz vodu, samo da mu nadje zamenu. Tako da bye bye Lukasenko.

  • Igor

    Jos uvek ne mogu da verujem da smo mi stali na stranu EU protiv njega.... I to se skoro nigde nije objavilo 😥

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke