• 1

Živa reč je ključ uspeha u njihovom poslu, ipak, i bankari će raditi od kuće - zauvek

JP Morgan menja strategiju: oslobađa se nepotrebnih troškova i nekretnina, a ulaže u tehnologiju za daljinski nadzor zaposlenih

  • 1
banka, stambeni krediti, Zajam, stan, kuća, kredit, iznajmljivanje, zakup

Foto: Shutterstock

Cela industrija već mesecima razmišlja o ovom strateškom pitanju: rad od kuće - da ili ne? JP Morgan, jedna od najmoćnijih finansijskih grupa u SAD, donela je odluku da rad od kuće ubuduće postane uobičajena praksa u njihovom poslovanju.

Ova institucija će raditi pod tzv. "rotacionom modelu", što znači da će bankari u zavisnosti od vrste posla od kuće raditi jednu nedelju u toku meseca, dva dana u nedelji ili 10 radnih dana mesečno.

Još nije jasno kako će sve izgledati u praksi, budući da iz kompanije konstatuju da svakako nije isto da li se radi dva dana od kuće ili dve nedelje, pa će radnici imati izazov da reorganizuju svoj život i putovanja.

Iz Morgana navode i da će banka reorganizovati svoje nekretnine, zauzimajući manje fizičkog prostora i preispitujući svoje troškove. S druge strane, trošiće novac na tehnologiju za praćenje i nadzor na daljinu. I ne samo to, akcenat je na "cloud" bankarstvu.

Neke banke su već uvidele da im rad od kuće, zapravo, "ide na ruku", jer štede na mnogo čemu: počev od održavanja radnog prostora, preko računa, pa do benefita za radnike u vidu hrane i tome slično. JP Morgan je često "trendseter" u ovoj industriji, ali i dovoljno "jak" da drži stvari pod kontrolom. Mogu li tako i drugi?

Grubo gledano, postoje strahovi da zaposleni neće biti koordinisani, da neće biti usklađeni i u stanju da uspostave dobar odnos sa klijentom. U odluci da se odustane od rada od kuće moguće da će upliva imati averzija prema riziku staromodne predrasude koje dolaze od vrha menadžmenta.

Pandemija je donela neke trajne promene. Na primer, ljudi će nadalje biti mnogo obazriviji kada je reč o zdravlju, što znači da će neretko deliti male prostore s gomilom kolega, ili "open space" kancelariju. To svakako pokreće nova pitanja, a poslodavci će morati da se prilagode i željama radnika, ako misle da ih zadrže.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    2. septembar 2020 | 13:35

    ha ha poslodavac se nikad nece prilagoditi ako ti se nesvidja idi ima ko hoce da radi svi su zamenljivi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>