• 4

Fintek kompanije vs. banke: Prednosti i mane dva sveta, i koga biste vi u Srbiji birali?

Banka ima nešto što je njeno najveće blago, a to fintek nema

  • 4
Fintech vs Banka, Biznis Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Dva sveta dugo su se neprijateljski gledala, ali nova vremena traže prilagođavanje, pa je sve prisutnija saradnja između finteka i tradicionalnih igrača u finansijama - banaka.

Tako je u svetu, a i u Srbiji se taj trend usvaja. Kako nam kažu predstavnici vodećih banka u Srbiji, i viceguverneri NBS, banke još imaju prednost, ide se ka udruživanju, a relaciju rivala pripusuju rečniku medija.

Dalje, bankari i u svetu i u Srbiji saglasni su da fintek kompanije u trci na tržišu ne mogu da pobede, pre svega zbog ekspertize i - nas. Ne verujemo im. Još.

- Ne znam zašto postoji potreba da nas stavljaju na različite strane, mi smo partneri. Radimo sa nekoliko fintek kompanija, naša banka ih je angažovala kroz habove i startape, i oni su nam pomogli u u razvoju naših servisa. Prezadovljni smo saradnjom jer su agilniji i bolji u saradnji sa velikim sistemima. Manje firme rade na proizvodima koji su specifičniji, tako da mi imamo uslugu koje na primer, druge banke nemaju - kaže Vladimir Dornik, menadžer digitalnih kanala OTP banke.

Tako je i kod njegovih kolega, u Erste banci finek kompanije definitivno vide kao partnere i ističu da i jedni i drugi imaju interes da sarađuju.

- Fintek kompanije brže rade i dolaze do rešenja, inovativnije su nego banke. S druge strane, banke imaju bazu klijenata, veću paletu usluga, i možemo da kažemo da klijenti još uvek veruju više bankama nego tim kompanijama. Udruživanje bi bilo od koristi za obe strane - kaže Aleksandra Ognjanović, direktorka Sektora razvoja za stanovništvo, MSP Erste Banke.

Postoji možda jedna opcija koja bi ih gurnula u odnos konkurencije. A to je zaista "preotmu" posao bankama.

- Konkurencija ako uzmu bankarsku licencu. Finteci liče, kao što je moj jedan kolega rekao, na banke ali ne žele da budu banka. Kada postanu banka, možemo da govorimo o konkurenciji. Zasad su partneri i postoji prostor za udruživanje, i mogućnost da nam oni ukažu na nedostatke koje su oni verovatno osetili rešeavajući neki svoj specifičan problem - objašnjava Miloš Polovina, član Izvršnog odbora Mobi banke.

S jedne strane banka ima nešto što je njeno najveće blago, a što fintek nema, a to je velika baza klijenata.

- Pored toga, ima resurse, finansije, iskustvo. Naročito u pravnom delu. Ekspertizu koju fintek nema. Oni nude ideju i fleksibilnost u reagovanju - kaže Dragana Stanić, viceguvernerka Narodne banke Srbije.

Kako je istakla, i NBS radi na tome i pokušava da postakne taj razvoj tržišta da da prostora servisima sa mnogo manjim početnim kapitalom.

Banka, novac, kredit Foto: Shutterstock

Njihova šansa je stigla, ko bi mogao da zameni banke

S druge strane, činjenica je fintek kompanije pokazuju kakožele da uzmu deo kolača sa tržišta. Korona im ide u prilog.

Kompanije poput Pejapala konačno imaju priliku da dokažu da mogu da pobede banke. Zapravo, to je prilika koju fintek kompanije godinama čekaju.

Zajmovi koji oni mogu da ponude je velika prilika da dokažu da su bolje opremljene za kreditiranje od tradicionalnih banaka zbog svoje brzine i dosega i algoritama (sve ono što su radili uslužno za banke).

Novi moderan sektor u finteku koji privlači sve više ulagača je "Tech for fin" a sastoji se u predlaganju big data, tehnologija veštačke inteligencije ili sajber-sigurnosti kako bi se omogućilo finansijskim akterima (bankarima, osiguravačima, upraviteljima imovine) da dobiju efikasnost i produktivnost.

Startap Dreamquark tako je prikupio 14 miliona prošle godine (s AG2R La Mondiale) kako bi se ubrzao razvoj rešenja za veštačku inteligenciju za banke i osiguravajuće kompanije. Njegova stručnost omogućuje savetnicima da bolje segmentiraju klijente, nudeći im prave proizvode u pravo vreme, da bolje upravljaju rizicima i bore se protiv prevara i pranja novca.

Moda "tech for fin" ilustruje revoluciju odnosa s tradicionalnim igračima u sektoru. Startapovi i bankari više se ne gledaju poput pasa, što nam poručuju i domaći bankari.

Za sada je najatraktivniji sektor po broju startapova i prikupljanju sredstava onaj koji se odnosi na plaćanja. Od ukupno 352 finteka listirana u Francuskoj, više od 20 odsto njih ima aktivnosti povezane s plaćanjem.

Odgovorite nam u našoj anketi, da li još više volite banku?

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>