• 0

Luksuz u doba korone: Gigant izgubio više od 7 milijardi dolara za šest meseci

Rols-Rojs je uveliko počeo da primenjuje radikalno restrukturiranje: od zatvaranja proizvodnih lokacija do smanjivanja radne snage

  • 0

Foto: Rolls-Royce/Enes Kucevic

Ova kriza je dokaz da i najjači "padaju", samo je pitanje kako se "dočekaju" na kraju. Gotovo svaki segment je pretrpeo posledice pandemije, a ponajviše automobilski, zatim avio-saobraćaj, turizam.

Loši dani stigli su i za proizvođača luksuznih vozila, Rols-Rojs, čija tradicija datira još od 1904. godine, a reč je o britanskom ogranku nemačkog BMW-a.

Naime, ova kompanija je tokom prvih 6 meseci 2020. nagomilala ogroman gubitak od rekordnih 7,2 milijarde dolara, prenosi Gardijan. I ne samo to, prema njihovoj oceni narudžbine se neće vratiti na nivo pre kovida-19 sve do 2025. godine.

Tražnja za motorima je opala, jer je obustavljen avio-saobraćaj, a britanska kompanija je planirala da tokom tekuće godine proizvede 450 avio-motora, ipak, isporučiće ih 250.

Kao i mnoge druge ugrožene imperije, i Rols-Rojs je uveo restrukturiranje, najveće koje pamti.

Rolls-Royce Dawn Silver Bullet / Foto: Rolls-Royce/Enes Kucevic

Ono podrazumeva zatvaranje nekoliko proizvodnih lokacija, uključujući fabrike Barnoldsvik u Lankšajru i Ensli u Notingemšajru. Takođe, "Britanac" je ranije najavio da ukida 9.000 radnih mesta širom sveta, odnosno više od 15% svoje radne snage.

Do danas, oko četiri hiljade ljudi iz civilnog vazduhoplovnog sektora je napustilo Rols-Rojs, koji sada raspolaže sa nepunih 50.000 ljudi. Do kraja godine bi trebalo da ode još 5 hiljada.

Kompanija je najavila, piše Gardijan, i da će prodati imovinu vrednu skoro 2,7 milijarde dolara, između ostalog, i španski ITP Aero.

Video: Aston Martin DB5 više neće biti samo legendarni automobil: Stiže posebna serija viskija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>