• 0

Mašina ne može da zameni Perkove ruke: Jedini je sarač u ovom delu Srbije, ima posla preko glave

Vredni majstor iz Čačka se ovim poslom bavi pune tri decenije

  • 0
Perko Kuvekalović, Čačak

Perko radi punom parom / Foto: Rina.rs

Perko Kuvekalović iz Čačka je jedini sarač u zapadnoj Srbiji. Samo on još uvek pravi kaiševe i uzde od čiste kože.

Većina zanatskih radnji u Srbiji izgubila je bitku sa industrijom. Mnogo manje se danas cene vešte ruke vrednih majstora, a više se veruje mašinama. Međutim, Perko je uspeo da se izbori sa modernizacijom, pa njegova saračka radnja i danas radi punom parom.

- Majstor sarač stvara proizvode od kože, mahom kaiševe koji se posle koriste za amove ili za konjske uzde. Zanat sam učio od starih majstora, već tri decenije bavim se ovim poslom i još uvek imam svoje mušterije, nisu zaboravili svog starog zanatliju - kaže Perko.

Njegovi proizvodi poznati su na vašarima širom Srbije, svima onima kojima su potrebne usluge tog tipa.

- Za mojim uslugama najviše potrebe ima onaj ko se bavi konjarstvom, jer svu opremu koja im je potrebna ja proizvodim i prolazi kroz moje ruke na veslu - to je glavni alat u ovom zanimanju. Često se dešava da kod mene kupe nov proizvod ili već postojeće koje imaju donesu na prepravku u skladu sa željama - kaže Perko.

U skromnoj radionici ima svega što majstor sarač što može da napravi od kože, a onima kojima je stalo do kvaliteta i danas kucaju na njegova vrata.

- Retki su majstori kao što je Perko u zapadnoj Srbiji, da nije njega morali bismo da idemo čak u Vojvodinu - kazao je dugogodišnji prijatelj i mušterija, Mladomir Adžić.

- Kao što sam i ja ovaj zanat naučio od svojih predaka, poznato je da se prenosi sa kolena na koleno u mojoj porodici, bilo ko da je imao želju da nauči rado bih mu izašao u susret i preneo mu svoje znanje koje sam sticao kroz svoj radni vek - dodaje čačanski zanatlija.

Možda je savremena industrija unela kvantitet u proizvode sarača, ali ipak je kvalitet u rukama Perka Kuvekalovića iz Čačka.

Video: Humanost na delu: Maske za medicinare iz užičke krojačke radnje

(Telegraf Biznis/Rina)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke