• 1

"Švajcarska formula rasta penzija je najbolji mogući model koji štiti interese penzionera"

Siniša Mali kaže i da će do kraja sledeće nedelje Vlada Srbije izaći sa predlogom o povećanju minimalne zarade za 2021. godinu

  • 1
penzioneri

U Srbiji ima oko 1,7 miliona penzionera / Foto: Mathew Bennett

Ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je da će jedna od tema na sastanku sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u oktobru biti dorada švajcarskog modela rasta penzija, a on podrazumeva da se rast penzija uskladi sa rastom plata i inflacije.

Mali kaže da je švajcarski model rasta penzija najbolji mogući model koji štiti interese penzionera.

- Mi ćemo u narednih nekoliko dana imati informaciju oko planiranog povećanja penzija za narednu godinu, s obzirom da upravo završavamo analizu rasta plata i inflacije do septembra - rekao je Mali.

Najavljuje da će ti podaci biti javno objavljeni, kao i da će do kraja sledeće nedelje Vlada Srbije izaći sa predlogom o povećanju minimalne zarade za 2021. godinu.

- Bez obzira na velike probleme koje postoje u funkcionisanju globalne ekonomije, u Srbiji stvari idu koliko-toliko normalno. Dakle, idemo sa povećanjem i sigurno da ćemo ići sa povećanjem minimalne zarade i sa povećanjem penzija za 2021. godinu - naglasio je Mali.

Na pitanje da li će biti povećanja plata u javnom sektoru do kraja godine, Mali kaže da je o tome rano govoriti dok u oktobru ne stignu podaci o prilivu PDV-a u budžet.

Banka, novac, kredit, dinari

U oktobru će se znati koliko će biti povećanje plata / Foto: Shutterstock

- Bolji su nam prilivi u budžet u junu i julu nego što smo predvideli, a isto važi i za prvu polovinu avgusta - istakao je Mali i dodao da će u oktobru biti spreman i Predlog budžeta za 2021. godinu i da će se tada znati koliko će biti povećanje plata.

Ističe da državi jeste prioritet zadržavanje i podizanje životnog standarda građana Srbije, što su dokaz jake mere podrške privredi tokom krize, ali, naglašava, da treba biti odgovoran i ne dopustiti da se naruši ravnoteža u budžetu i makroekonomska ravnoteža.

Švajcarska formula za rast penzija znači da se za 1,7 miliona penzionera u Srbiji penzije povećavaju po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Video: Mali: Kada je reč o rastu BDP-a, Srbija će beležiti najbolje rezultate u Evropi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    POJMA NEMATE KAKO ZIVI PENZIONER U BOGATOJ SVAJCARSKOJ GDE IMA 350 HILJADA MILIONERA,MILIJARDERA I MULTIMILIJARDERA!!! DOK RADIS ODLICNO ZIVIS A KAO PENZIONER KAO I SVAKI BEDNIK U SVETU A SVI STEDE CITAVOG ZIVOTA ZA STARACKI DOM !!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke