• 3

Italijani besni: "Moramo da prodamo 5 kilograma pšenice da bismo popili kafu u lokalu"

Hleb najskuplji u Bolonji, a najjeftiniji u Napulju

  • 3
Kafa, šolja, knjiga, čitanje, cveće

Foto: Pixabay

U Italiji se od pšenice do hleba cena povećala 15 puta, a Italijani za tu osnovnu namirnicu izdvajaju skoro 15 odsto više novca u odnosu na prosek u Evropskoj uniji (EU).

Cena hleba u Italiji je među najvišim u EU i iznad je cena vekni u Nemačkoj i Holandiji, pokazala je analiza Evrostata za 2019. godinu.

Prema podacima italijanskog udruženja poljoprivrednika Koldireti (Coldiretti), u Italiji se kilogram meke pšenice prodaje za manje od 21 cent, dok kilogram hleba, koji se dobija mešanjem brašna sa vodom, građani kupuju u proseku za oko 3,1 evro po kilogramu.

U Milanu kilogram hleba košta 4,22 evra, u Bolonji cena dostiže 4,72, u Napulju pada na 1,89, u Rimu je 2,63 evra, a u Palermu 3,02, navodi udruženje Koldireti.

Poljoprivrednici moraju da prodaju pet kilograma pšenice da bi mogli da plate kafu ili flašu vode u nekom lokalu.

Na svaki evro potrošen na sveže poljoprivredno-prehrambene proizvode poput voća i povrća, svega 22 centa idu poljoprivednom proizvođaču.

Video: Njive u zapadnoj Srbiji nisu idealne samo za maline: Proizvođači pšenice zadovoljno trljaju ruke

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NazaDnoo

    A kod nas 15 centi za kilogram i plus subvencije jedno četiri puta manje pa ti vidi ko je tigar u regionu batice,xoxoxoxox smejem se,smejem se,smejem seeee a plakao bihhhhhh

  • Ajde bre

    Mi moramo 15 kilograma za kafu pa ne kukamo,nismo mi sirotinja da sad placemo ceo svet da čuje kako nam je

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke