• 5

Nemci vole da rade? Njih milion i po se prijavilo za platu bez posla, dobiće 1.200 € mesečno

Nemačka je pokrenula novo trogodišnje istraživanje

  • 5
Berlin, grad, Nemačka

Foto: Pixabay

Ideja da svi građani, bez obzira na finansijsku situaciju ili status, dobijaju platu koju finansira država za nadoknadu socijalnih davanja, već je godinama živa u Nemačkoj. Novom studijom koja učesnicima obećava 1.200 evra mesečno, Nemci traže odgovore na otvorena pitanja.

Univerzalni osnovni dohodak (UBI) ima mnogo pristalica i protivnika. Kritičari kažu kako poslednji smanjuje podsticaj za zapošljavanje i previše košta zajednicu, dok s druge strane neki rešenje vide u UBI - u.

Nemačka je pokrenula novo trogodišnje istraživanje kako bi otkrila kako UBI utiče na privredu i dobrobit građana.

Takvi su eksperimenti već izvedeni u Finskoj i Kanadi, ali stečeno znanje ne može se lako preneti u Nemačku i njen složeni društveni sistem, kažu istraživači s Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja.

Kao deo studije, 120 ljudi dobiće 1.200 evra mesečno tokom tri godine, što je iznos malo iznad granice siromaštva u Nemačkoj.

Kako se navodi, za jednu nedelju dobili su milion i po upita.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Li brus

    Ko voli da radi taj nije normalan

  • Popara

    Nisu to prave švabe, nego potomci ovih naših jugovića, arapa i ostalih arbajt eksperata. Veliki broj njih i živi od toga u Njemačkoj i Austriji. A ovi naši jugovići kod nas kad dođu se bahate i glume baje. Ali bolje i socijala tamo nego plata ovde.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke