• 0

Napunio je 90, ali nema nameru da stane: Bafetova imperija ulaže u vodeće japanske firme

Japanske trgovinske kompanije, poznate kao "sogo shosha", zapravo su konglomerati koji u Japan uvoze sve, od energije i metala do hrane i tekstila

  • 0
Berkshire Hathaway Berkšir Hatavej / Foto: Shutterstock

Voren Bafet je juče napunio 90 godina, ali kažu da su devedesete nove sedamdesete, pa tako ovaj iskusni investitor nema nameru da se zaustavi u radu.

Predsedavajući i izvršni direktor Berkšir Hataveja najavio je juče da je njegova kompanija stekla nešto više od 5% udela u svakoj od pet vodećih japanskih trgovinskih kompanija.

One su Itochu Corp., Marubeni Corp., Mitsubishi Corp., Mitsui & Co. i Sumitomo Corp.

Berkšir je saopštio da su akcije stekli tokom otprilike dvanaestomesečnog perioda redovnim kupovinama na Tokijskoj berzi. Na osnovu zatvaranja cena trgovinskih kuća u petak, udeo od 5% u svakoj od njih mogao bi se proceniti na približno 6,25 milijardi USD.

Japanske trgovinske kompanije - poznate kao "sogo shosha" - zapravo su konglomerati koji u Japan uvoze sve, od energije i metala do hrane i tekstila. Značajno su pomogle razvoju japanske ekonomije i doprinele poslovnim odlascima u tu zemlju.

Ali, kako su proširile svoje poslovanje u inostranstvo, tako su postale osetljivije na globalne probleme, poput finansijske krize od pre desetak godina. Trgovinske kuće se takođe suočavaju sa sve većom konkurencijom među rizičnim kapitalistima i fondovima privatnog kapitala.

Video: Aston Martin DB5 više neće biti samo legendarni automobil: Stiže posebna serija viskija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>