• 15

Odabrana lokacija: Ovde se gradi Trebinjski aerodrom, letovi krajem 2021. godine

Od Beograda do ovog grada stizaće se za 40 minuta

  • 15
Trebinje, avion Er Srbija

Foto: Pixabay, Tanjug/Rade Prelić

Aerodrom u Trebinju gradiće se kod sela Mionići, a tom delu Hercegovine omogućiće već od decembra 2021. godine jače povezivanje sa Srbijom, regionom i celim svetom, rečeno je danas u Beogradu posle sastanka delegacija Srbije i Republike Srpske i zajedničke radne grupe za izgradnju aerodroma.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, rekla je da je značajno povezivanje srpskog naroda i dodala da će trebinjski aerodrom omogućiti bolju vezu sa regionom i čitavim svetom.

- Dogovorili smo da do petka precizno bude definisano gde će biti pista, kao i da budu formirani mali operativni timovi koji će paralelno raditi neophodan posao, jer hoćemo da ispoštujemo rok da prvi letovi budu u decembru 2021. godine - rekla je ona i dodala da će se tada od Beograda do Trebinja stizati za četrdesetak minuta.

Sastanci ministarstava Srbije i Srpske oko izgradnje aerodroma biće održavani jednom mesečno.

Ministarka je podsetila i na druge projekte regionalnog povezivanja srpskog naroda sa obe strane Drine, kao što su auto-put Sremska Rača - Kuzim, učešće Srbije u finansiranju izgradnje puta od Rače ka Bijeljini, izgradnja mosta između Ljubovije i Bratunca i još 11 mostova.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Ðorđe Popović, rekao je da će Srpska uraditi što je do nje da aerodrom u Trebinju bude izgrađen i zaživi u dogovorenom roku.

Trebinje

Trebinje / Foto: Shutterstock

- Biće to vazdušni most između Srba sa ove i one strane Drine. Tako će biti ostvaren dugogodišnji san stanovnika Hercegovine. A novi aerodrom biće značajan i za celu Republiku Srpsku - rekao je on.

Da o značaju aerodroma za stanovnike Trebinja i Hercegovine ne treba dodatno govoriti istakao je gradonačelnik tog grada Mirko Churić. "Plan je optimističan i ako Bog da u decembru 2021. prvi avioni će poleteti i sleteti sa aerodroma Trebinje", rekao je on.

Trebinjski aedrodrom biće desetak kilometara udaljen od sela Mionići, koje je dobilo prednost zbog saobraćajno - vazduhoplovnih razloga. Predviđena je izgradnja piste u dužini od 3,5 kilometra, aerodromske taksi staze od 4,5 kilometra, terminala na 7.000 kvadratnih metara.

Kako je ranije najavljeno, Srbija će u njegovu izgradnju uložiti 55 miliona evra.

Video: Vučić: Prvi avion leti za Trebinje do marta 2022. godine

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    31. avgust 2020 | 14:56

    Grade aerodrom a za decu SMS!

  • Salence

    31. avgust 2020 | 14:52

    Svi aerodromi na 5-10 minuta leta od Trebinja, Mostar, Dubrovnik, Podgorica, Sarajevo, Tivat.....imaju gubitke koje narod pokriva. Tako ce biti I sa Trebinjem dok bude para.

  • zastava 101

    31. avgust 2020 | 15:46

    Muje lude haha po cijeli dan smao pisu protiv RS i Srbije haha. Samo vi ostavljajte komentare vise ce srpski portal da zaradi od vas.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>