• 3

Decenijski pad za Tursku: Ekonomija vredna 770 milijardi dolara sada tone

Nacionalni avio-prevoznik Turkiš Erlajns najavio je da neće biti otpuštanja, ali reže plate

  • 3
turska

Antalija / foto: pixabay.com

Turska privreda je pala u drugom kvartalu 2020. godine za 9,9 odsto zbog blokade poslovne aktivnosti uzrokovane pandemijom korona virusa, prema aktuelnim statističkim podacima, što je najgoripad na godišnjem nivou u poslednjoj deceniji.

Mada pad turskog bruto domaćeg proizvoda nije toliko strm na godišnjem nivou kao što se očekivalo, u odnosu na prvo tromesečje beleži istorijski rekord od 11 procenata, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, objavio je turski statistički zavod.

Turska ekonomija, vredna 770 milijardi dolara, godinama je beležila rast iznad 5,0 procenata, vođen građeviskom aktivnošću koja se finansira jeftinim stranim kreditima. Današnji podaci su imali mali uticaj na kretanje lire, koja je neznatno oslabila na 7,3400 lire za dolar.

U prvom kvartalu, turska privreda je zabelezila rast od 4,4 procenta na godišnjem nivou, zahvaljujući uzletu kreditne aktivnosti pre nego što je epidemija pogodila Tursku u martu.

Finansijski sektor je u drugom tromesečju zabeležio rast od 28 odsto, dok su industrija i sektor usluga pali za 16, odnosno 25 procenata, respektivno.

Turkish Airlines, avio kompanija, avion, logo

Turkish Airlines / Foto: Shutterstock

Ministar finansija Berat Albajrak, koji za ovu godinu predviđa da će konačni rezultat BDP-a biti između minus 2,0 procenta i plus 1,0 posto, napisao je na Tviteru da su podaci o turskoj ekonomiji dobri u poređenju sa drugim zemljama, te da je Turska odlučna da u 2021. godini neutrališe posledice korona krize.

Turska privreda je poslednji put zabeležila pad na godišnjem nivou od 4,7 procenata tokom velike globalne recesije 2009. godine.

Situacija se, sasvim očekivano, odrazila i na nacionalnog avio-giganta Turkiš Erlajns, koji je najavio da neće deliti otkaze, ali će smanjivati plate. Pilotima će plate biti manje za 50 odsto, kabinskom osoblju za 35 procenata, a ostalima za 30%.

Video: NATO se znoji a morska voda ključa: Sve zbog grčkog ostrva uz obalu Turske

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    1. septembar 2020 | 09:21

    Ne pomaže ni sve ovo opljačkano u Siriji i Libiji...

  • FANTOM

    1. septembar 2020 | 11:28

    Pa zato i žele rat sa Grčkom jer im se ekonomija srozava i klizi ka srednjem veku.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>