• 10

Računica: Koliko penzije u Srbiji mogu da skoče?

Ekonomisti saglasni oko visine procenta

  • 10
Stednja, novac

Foto: Shutterstock

Penzije bi u januaru, prema švajcarskoj formuli za uskladivanje visine penzija sa rastom cena i zarada, mogle da budu uvećane za oko četiri odsto, izjavio je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Švajcarska formula podrazumeva da se penzije usklađuju 50 odsto u odnosu na inflaciju i 50 odsto u odnosu na rast prosečne zarade.

Altiparmakov napominje da će se tek videti tačni brojevi odnosno statistika koja se uzima u obzir za usklađivanje penzija, ali da bi od januara 2021. penzije mogle da budu veće za oko četiri odsto.

- Ekonomski ne bi bilo opravdano da bude preko toga, imajući u vidu krizu - dodao je Altiparmakov povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će biti uvećane penzije i to ne beznačajno.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će jedna od tema na sastanku sa predstavnicima MMF-a u oktobru biti dorada švajcarskog modela rasta penzija. Altiparmakov smatra da sadašnja formula ne mora nužno da se dorađuje, kao i da je ona sada ekonomski održiva. Takođe, kaže da ako se švajcarski formula primenjuje sada u kriznim vremenima da bi trebalo da se primenjuje i kada prođe kriza.

Objašnjava da njena primena sada omogućava u kriznim vremenima veći rast standarda penzionera u odnosu na rast kod radne snage zbog aktuelne situacije na tržištu rada usled pandemije.

Ekonomisti očekuju povećanje penzija od 4 do 6 posto

Penzioneri

Foto: Shutterstock

Uz sadašnju "švajcarsku formulu" penzije bi trebalo da se u januaru povećaju između pet i šest posto, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta Beogradskog univerziteta Milojko Arsić.

- Ako bi se zadržala važeća švajcarska formula, možemo proceniti koliki će biti rast plata u ovoj godini, kolika će biti inflacija i na osnovu toga sledi da bi penzije trebalo da se povećaju za recimo oko pet posto, a možda i šest posto - rekao je on.

Dodao je da smatra da bi u postojećim okolnosti bilo opravdano da povećanje ipak bude manje.

- Ove godine nemamo rast plata u privatnom sektoru, nećemo verovatno imati ni u javnom sektoru, ni ove godine ni sledeće. Zbog krize je opravdano da to povećanje bude manje, da bude recimo tri posto, a da se u budućnosti penzije povećaju više - rekao je on.

Arsić smatra da bi poboljšanje švajcarske formule trebalo da ide u pravcu da penzije rastu nešto brže u periodima rasta privrede nego što to standardna švajcarska formula omogućava, a da u periodima krize nešto sporije rastu.

- Švajcarski model je dobra osnova za usklađivanje penzija u skladu sa privrednim mogućnostima, a njegova promena trebalo bi da ide u pravcu bolje usklađenosti sa kretanjem privrede - rekao je on.

Dodaje da "švajcarsku formulu" ne bi trebalo nikako korigovati tako da ona obezbedi neki vrlo visok rast penzija koji bi obezbedio dostizanje cilja koji je Vlada Srbije postavila da prosek penzija bude 440 evra 2025. godine.

Taj cilj on ocenjuje kao nerealan i pre postojeće krize, i kaže da je sada još nerealniji jer podrazumeva da penzije prosečno godišnje rastu po 13 posto.

Inače, švajcarska formula podrazumeva da se penzije usklađuju 50 odsto u odnosu na inflaciju i 50 odsto u odnosu na rast prosečne zarade.

Video: Ekonomisti očekuju povećanje penzija od četiri do šest odsto

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soko

    Sve ispod 6% biće prevara penzionera a po svemu sudeći biće tako biće prevara kao 2019 kad nije bilo povećanja penzija.

  • Duska

    Kako ziveti invalidi koji imaju od deset do petnajes hiljada ,a treba da se lece .Oni nisu krivi sto su bolesni ,treba država malo da misli i manjih.

  • Sneza

    Moja majka ima penziju 14 hiljada din. Da se podupla , ne moze od toga da zivi. O cemu pricamo ???

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke