• 2

Ovaj grad godišnje poseti 20 miliona turista: Njegov aerodrom je sada "na kolenima", pljušte otkazi

Broj putnika na Shipholu je opao za 62,1 odsto

  • 2
Amsterdamski aerodrom Schiphol

Aerodrom Shiphol / Foto: Wikimedia/Amin

Amsterdamski aerodrom Shiphol je danas najavio ukidanje stotina radnih mesta i upozorio da se pre 2023-25. godine vazdušni saobraćaj verovatno neće vratiti na nivo pre pandemije.

To, ranije poslom pretrpano čvorište avio-prevoza, u prvoj polovini ove godine je imalo neto gubitak od 246 miliona evra, dok je u istom periodu prošle godine imalo profit od 133 miliona, ali su od tada ograničenja putovanja i druge mere zbog pandemije teško pogodili svetsku industriju transporta.

Broj putnika na Shipholu je opao za 62,1 odsto, na 13,1 milion, a količina tereta za 14,5 odsto u odnosu na prvu polovinu 2019. godine.

Taj aerodrom je u saopštenju naveo da će ukinuti "nekoliko stotina" radnih mesta od ukupno 3.000, da bi smanjio troškove.

Shiphol je uz to ukazao da je potrebna bolja međunarodna saradnja kada je reč o merama za bezbedno putovanje avionom u eri kovid-19, jer je sada "međunarodni odgovor nedovoljno usklađen i koordinisan što utiče na putovanja avionom, a samim tim i na ekonomski oporavak".

Amsterdamski aerodrom Schiphol

Shiphol / Foto: Wikimedia/Vmzp85

"Shiphol se zalaže za sistem testiranja putnika ka zemljama i iz zemalja sa narandžastim ili crvenim statusom (sanitarnog) rizika", saopštila je uprava tog aerodroma i dodala da "to može smanjiti potrebu za zabranama putovanja i merama karantina".

Video: Postavljen aparat za bezkontaktnu kupovinu maski na aerodromu Nikola Tesla

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    2. septembar 2020 | 10:13

    Pocelo je....

  • Nina

    2. septembar 2020 | 13:16

    Amsterdam je prelep, ali sa mojom platom,ne mogu da izvojim 1000e za let i hotel,plus trosak. Spustite cene ljudi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>