• 0
 ≫ 

Dok Urugvaj uspešno odoleva krizi, njihove 48 puta veće komšije beleže istorijski pad

 ≫ 

Brazil ima rekordni sunovrat BDP-a od 9,7 odsto

  • 0
Rio de Ženeiro Rio de Ženeiro / Foto: Pixabay

Jedna od najteže pogođenih zemalja Latinske Amerike nije uspela da odoli pritisku kovida-19, pa je tako Brazil objavio da je imao rekordni pad bruto domaćeg proizvoda od 9,7 odsto u drugom kvartalu 2020.

Iako je uveden masovni program podrške, kako bi se sprečilo enormno širenje štete, Brazil je nesumnjivo ušao u recesiju. Ovo je lošiji rezultat od prognoza ekonomista koji su predviđali 9,2 odsto. Inače, Brazil ima oko 212 miliona stanovnika, pa je lako širenje zaraze bilo neizbežno.

S druge strane, nedavno smo pisali o tome da je Urugvaj najuspešnije od svih južnoameričkih država odgovorio na krizu, ali treba uzeti u obzir da u njemu živi samo malo više od tri miliona stanovnika. Treba pomenuti i da Urugvaj ima veoma dobar socijalni i zdravstveni sistem.

Od početka januara do kraja marta, najveća ekonomija ovog egzotičnog kontinenta pala je za 2,5%, a BDP je sada na istom nivou koji je upisan 2009, kada se svet suočio sa velikom finansijskom krizom. Institut IBGE navodi da je najveće smanjenje primetno u industrijskom sektoru (-12,3 odsto) i sektoru usluga (-9,7 odsto).

Ovaj pad, međutim, može da se tumači i sa vedrije strane, s obzirom na to da je majska prognoza bila da će BDP pasti za 11,1 odsto. To se, kako piše u izveštaju Instituta, nije desilo zato što je Vlada obezbedila veliku pomoć, posebno najsiromašnijima.

Brazil Kopakabana Prazna Kopakabana / Foto: Tanjug/AP

Ostale zemlje Latinske Amerike, koje su prošle gore od Brazila u drugom kvartalu, jesu Meksiko i Čile, a na svetskom nivou: Velika Britanija, Španija, Francuska. Analitičari očekuju oporavak Brazila u periodu od jula do septembra, na nivou +5,4 odsto.

Vlada Brazila je izvestila da će, zbog strmog pada bruto domaćeg proizvoda, nastaviti da pomaže najugroženijima, ali će im u naredna četiri meseca isplaćivati 55 umesto 110 dolara, koliko je davala  u prethodnom periodu.

Video: Ćulibrk: Telekom je ponos srpske ekonomije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>