• 0

Šef Dojče banke: Svetska ekonomija se neće oporaviti ni naredne godine

Vlade zemalja iz celog sveta planiraju da smanje neke podsticaje koje su pružile od prvog udarca pandemije, što predstavlja rastući rizik za mnoge kompanije i radnike

  • 0
Christian Sewing Kristijan Suing / Foto: Guliver/Thomas Lohnes/Getty Images

- Ekonomija se neće vratiti na nivo pre korona virusa još dugo - upozorio je danas CEO Dojče banke, Kristijan Suing.

Poslovna aktivnost u evrozoni je naglo opala nakon strogih karantinskih mera uvedenih u martu, ali se donekle oporavila poslednjih meseci nakon ublažavanja određenih ograničenja.

Sjedinjene Države su doživele sličnu sliku, zapravo, i goru. Međutim, postoji zabrinutost da blagi oporavak aktivnosti neće potrajati ako se ponovo primene novi "lockdown" i socijalna ograničenja ili, jednostavnije, ako ne postoji vakcina odnosno značajan tretman protiv kovida-19.

Suing je dalje naveo, a prenosi CNBC, da će povratak staroj ekonomskoj snazi trajati mnogo duže nego što sada mislimo. 

- Mnoge kompanije moraju prilično dugo opstaju sa smanjenom prodajom. Moramo se nositi sa ekonomskom situacijom u kojoj ćemo imati oporavak, ali korak po korak, i ne u svim industrijama - kaže on.

Pandemija je napravila pustoš u industriji putovanja i turizma. Neki analitičari postavljaju pitanje da li tekuća letnja sezona pruža samo privremeni spas nekim hotelima i drugim preduzećima vezanim za turizam.

Pored toga, Vlade planiraju da smanje neke podsticaje koje su pružile od prvog udarca pandemije, što predstavlja rastući rizik za mnoge kompanije i radnike.

Uglavnom, Suing zaključuje da se svetska ekonomija neće oporaviti čak i naredne godine, i dodaje da će neki njeni segmenti raditi samo sa 70% do 90% ukupnog kapaciteta. Takođe, sugeriše na opasnost "niskih kamatnih stopa" i trgovinskog sukoba između Kine i SAD.

Video: Vučić: Nemačke kompanije zapošljavaju skoro 65.000 ljudi u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>