• 0

Nafta bi sad koštala samo 10 dolara: Dogovor koji je ipak sprečio potop

Ogromne posledice kojih naftaši, očigledno, nisu svesni

  • 0
Rafinerija, nafta

Foto: Tanjug/AP

Ranije ove godine, ako se toga još neko seća, Vukovi s Volstrita su rekli da bi posle ovogodišnjeg ogromnog pada, cena nafte mogla da se vrati i bude iznad 100 dolara za barel. Potencijalno i 150 dolara do 2025. godine.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak međutim, ističe danas da bi nafta koštala samo 10-12 dolara, da nije sporazuma OPEK+ o smanjenju proizvodnje.

Visoki zvaničnik izrazio je nadu da neće biti drugog talasa koronavirusa i da će se potražnja za naftom uskoro vratiti na pravi put. Govoreći dalje, ministar je izjavio da će se investicije u rusku naftnu industriju smanjiti za 20 odsto u 2020. godini u poređenju sa 2019. godinom.

- Prošle godine je investicija ove godine iznosila oko 18,9 milijardi dolara, vidimo da će se možda još više smanjiti, mada ne mnogo. Ministarstvo energetike očekuje prosečan pad do 20 procenata -rekao je Novak.

Proizvodnja nafte smanjiće se za 10 procenata na oko 510 tona. Do decembra će doći do smanjenja od 13,8 odsto, u poređenju sa planom, rekao je Novak, dodajući da je u maju i junu pad iznosio 19 odsto.

Podsetimo, 12. aprila, 24 države OPEC + zaključile su sporazum kojim su potpisnice obavezale da smanje proizvodnju sirove nafte za 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu.

Nakon toga, plan je da se proizvodnja smanji za 7,7 miliona barela dnevno do kraja 2020, a za 5,8 miliona barela dnevno od januara 2021 do aprila 2022.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke