• 0

Za Teslu je samo nebo granica: Putem berze, planiraju da prikupe 5 milijardi dolara

Prvi čovek ove uspešne kompanije, Ilon Mask, trenutno je treća najbogatija osoba na svetu

  • 0
Tesla, kompanija, brend, logo Tesla je lider u proizvodnji e-vozila / Foto: Tanjug/AP

Kompanija Tesla je najavila da planira da prikupi do 5 milijardi dolara putem programa prodaje deonica, kojim će upravljati glavne brokerske kuće s Njujorške berze.

Tu će se naći banke kao što su Goldman Sachsa, Bank of America, Citigroup Global Markets i Morgan Stanley, prenosi Rojters. One će, dakle, voditi prodaju Teslinih akcija, koje su na trgovanju pre zvaničnog otvaranja berze porasle za oko 8%, a onda su dodatno ojačale za 3 odsto, nakon ove vesti.

Podsećamo, šef ovog giganta u svetu e-vozila, Ilon Mask, postao je treći najbogatiji čovek na svetu, a s obzirom na to da i njegova druga kompanija "SpaceX" ređa uspehe, slobodno možemo reći da je ovo njegova godina.

Inače, ovaj potez Tesle dolazi 24h nakon što je na snagu stupila odluka kompanije da "podeli deonice" (stock split), kako bi postala dostupnija "manjim ulagačima".

Tesla će deoničarima podeliti po pet novih deonica za svaku pojedinačnu koju trenutno poseduju. Broj akcija će na ovaj način biti značajno povećan, ali njihova ukupna vrednost u dolarima ostaje ista kao pre podele.

Od kada je najavljena podela deonica, Tesline akcije su uzletele 70 odsto.

Inače, ova uspešna američka kompanija je objavila impresivni video kako izgleda proizvodnja u fabrici u Šangaju, a više o tome pogledajte OVDE.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>