• 3

Samira je jedna od retkih žena na koju se vodi gazdinstvo: Dala je otkaz i počela da uzgaja koze

Ona sada pravi nadaleko čuven mladi sir, po koji dolaze mnogi jer je i hrana i lek

  • 3
Samira Fazlic, Prijepolje Samira Fazlić / Foto: RINA

Samira Fazlić (29) iz sela Mileševo kod Prijepolja pre nekoliko godina napustila je posao kako bi se posvetila odgajanju dece. Ipak, ova vredna žena nije sedela skrštenih ruku i počela je na svom imanju da uzgaja koze.

- Na poklon smo dobili dva jareta, koji su postali miljenici čitave porodice. Nakon toga kupili smo jednu kozu i na taj način počeli smo da uvećavamo svoje stado. Sada su u našoj štali 32 rase alpina i jarac. Godišnje imamo prinove, tako se broj brzo uvećava. Svakodnevno ih muzemo i daju izueztno kvaliteno i zdravo mleko - kaže Samira.

Iako su u ovaj posao ušli sasvim slučajno, Fazlići su krenuli uspešno da ga razviajaju. Kako kažu, prodaja jarića ide odlično, kao i prodaja mleka.

Ono što ostane, vredna Samira na domaći način prerađuje u kozji sir, koji je vrlo brzo posato izuzetno prepoznatljiv, tako da je svojevrsni brend ovog poljoprivrednog gazdinstva.

- Od majke i bake sam naučila kako se prave kvaliteni mlečni proizvodi i to znanje sam primenila u praksi. Ovi proizvodi su vrlo korisni za zdravlje čitavog organizma, ljudi to prepoznaju i zato ih tako mnogo kupuju - kaže ona.

Samira Fazlic, Prijepolje Ispred Samirine kuće u Prijepolju / Foto: RINA

- Najbolje prolazi nesoljeni mladi sir, ali i surutka koja se pije na prazan želudac. Naši kupci prvo su bili samo žitelji Prijepolja, ali očigledno da se dobar glas daleko čuje, tako da imamo kupce iz svih delova zemlje, ali i iz inostranstva - dodaje Samira.

Ova Prijepoljka se može pohvaliti da je jedna od retkih žena u Srbiji na koju se vodi poljoprovredno gazdinstvo. Nije očekivala da će upravo to biti njen životni poziv, ali za sada se nije pokajala.

- Rad na selu jeste težak, ali je daleko bolji osećaj kad znate da ste sami svoj gazda i da sve zavisi od vašeg zalaganja - zaključila je Samira.

Video: Milena i Milan su heroji iz sela Teočin: Ostali su bez oca, žive s bakom i obrađuju 5 hektara zemlje

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>