• 0

Gigant se "opekao" o mito: Sad mora da plati 123 miliona dolara

Glavni ciljevi podmićivanja bili su dobijanje prodajnih dozvola, smanjenje vladine kontrole nad kompanijom i suzbijanje negativnih vesti iz državnih medija

  • 0
Herba Lajf

Zgrada kompanije Herbalife / Foto: Google Maps

Herbalife, kompanija koja prodaje i plasira dodatke za ishranu, moraće da plati 123,1 milion dolara kazne zbog podmićivanja kineskih medija i državnih službenika u svrhu promovisanja prodaje u Kini.

Nakon tri godine, kompanija je postigla sporazum s tužilaštvom o priznanju kršenja Zakona o korupcijskoj praksi u inostranstvu, koji sprečava nekoliko oblika podmićivanja u saradnji s inostranstvom.

Američke vlasti tvrde da je Herbalife planirao i podmićivao kineske funkcionere između 2007. i 2016. godine. Podmićivali su ih novcem, raznim oblicima zabave, obrocima i putovanjima.

Glavni ciljevi podmićivanja bili su dobijanje prodajnih dozvola, smanjenje vladine kontrole nad kompanijom i suzbijanje negativnih vesti iz državnih medija.

Kina čini 19 posto prihoda Herbalifa, koji je 2016. imao prodaju vrednu 4,49 milijardi dolara, što je porast od 7 odsto od 2006. godine, kada su državni službenici podmićivani u kompaniji.

Video: Spasavanje biznisa: Bordel pretvorio u bar na plaži sa specijalnim uslovima zbog korone

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke