• 18
 ≫ 

"Odlazak u salon me košta kao vrtić za dete": Zašto saloni "drže" cene i da li su opravdane?

 ≫ 

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, jer treba uzeti u obzir nekoliko faktora. Ipak, presudno je to da ova kozmetička usluga nije esencijalna, a cene uglavnom zavise od "zakona ponuda i potražnje"

  • 18
salon lepote, manikir Koliko novca biste dali za manikir? / Foto: Pixabay

Možda ste primetili da su cene u salonima lepote skočile nakon vanrednog stanja, ali za to postoji razlog. Nije reč samo o tome da vlasnici žele da "preko noći" povrate profit, već je i njihov "materijal za rad" poskupeo, tačnije sada moraju da izdvajaju dodatni novac za maske, rukavice i ostalo.

- Podigli smo cene za 200 dinara po usluzi manikira i pedikira jer ne možemo da se nakupujemo maski i rukavica, koje pucaju "kao balon". Jedno pakovanje rukavica (100 komada) smo pre korone plaćali malo više od 500 dinara, a sada je ono više od 1.500 RSD - kaže nam vlasnica jednog salona lepote.

Takođe, navodi da su uložili u plastične barijere na stolovima i u vizire, te da tokom vanrednog stanja nisu imali ni dinara prihoda, dok su računi redovno dolazili.

Cena u salonima zavisi i od toga sa kojim materijalom kozmetičari rade, odnosno koliko je skup. Iako mušterijama u prvi mah možda nije bilo pravo što su cene podignute, posao se kod većine nije prepolovio. Ipak, ima i onih koji kažu da su pribegli raznim akcijama kako bi privukli klijente, jer su svesni da i među njima ima dosta onih kojima je kriza uticala na finansije. Takođe su svesni da kozmetičke usluge nisu osnovna potreba, kao što je hrana.

Kako smo saznali od drugih vlasnica salona u Beogradu, na cenu neke usluge, na primer, manikira/pedikira utiče i to kako se radi, gde se radi. Konkretno, kažu da je velika razlika u tome da li saloni koriste autoklav (koji bi po zakonu svaki salon trebalo da ima) ili samo sterilizator, takođe, razlika je da li se instrumenti i turpije koriste samo za jednog klijenta, pa bacaju, ili se sterilišu.

Da li su usluge u salonima skupe?

Zavisi. Stav da jesu skupe nemaju samo žene sa prosečnim ili nižim primanjima, već i neke sa visokom platežnom moći koje kažu da je suludo davati toliki novac na manikir i pedikir, budući da toliko, na primer, košta mesec dana boravka u vrtiću za dete, sa sve celodnevnim čuvanjem deteta i hranom.

Ipak, moramo se složiti da je i ovaj tip usluge stvar prioriteta, odnosno toga ko je spreman koliko da izdvoji za određeno zadovoljstvo. Neko kupuje odeću, obuću, nakit, neko daje na putovanja, a neko posećuje salone.

U salonima na Vračaru cene zaista jesu paprene, pa pedikir i manikir na mesečnom planu mogu da vas koštaju do 5.000 dinara, ali nije svuda tako. Na cenu, osim materijala, utiče i to gde se nalazi lokal, koliki je mesečni zakup, da li vlasnik uopšte rentira lokal ili radi u svom stanu.

salon, nokti, predikir, manikir Saloni lepote rade, ali mnogo opreznije nego pre / Foto: Pixabay.com

- Kada imate salon za koji plaćate kiriju i režije, to je kao da imate drugu kuću. Osim toga, morate stalno da ulažete u materijal, nameštaj, jer se to sve troši i haba. Sada je pogotovo nezavidna situacija, kada nam treba mnogo više opreme i dezinfekcionih sredstava, a u proseku možemo da primimo manje klijenata - kaže jedna kozmetičarka.

Dodaje da posebno vode računa o tome da se klijenti ne sretnu ili da ne budu zajedno u salonu, u jednom trenutku. Ako u salonu rade dve osobe, to automatski znači da u jednom momentu - može da radi samo jedna od njih dve. Ipak, ne poštuju svi te mere. Ono što je, međutim, obavezno jeste nošenje maske.

- Posla ima, ali gledamo da ne bude više osoba u salonu, pa tako ne možemo kao pre da primamo nekoliko devojaka na feniranje u istom trenutku. To se svakako odražava na prihode, jer "gubimo na vremenu" - kaže frizerka iz Beograda.

Video: Frizerski saloni počeli sa radom: Ne dirajte žene u lepotu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    3. septembar 2020 | 15:45

    E pa ''gospođe'', hocete luksuz? Izvolite, platite! Salon nije neophodan jer sve to možete i same!

  • 😎

    3. septembar 2020 | 15:56

    Dok ima ovaca biće i vune.

  • Ja

    3. septembar 2020 | 15:32

    Kozmeticki saloni su svuda u svetu skupi, razlog je jednostavan.. Oni ne spadaju u nesto sto je neophodno pa su samim tim luksuz.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>