• 0

Čadež: Želimo da vidimo šta je zajednički interes, od toga zavisi da li će nam deca odlaziti odavde

Pripremili smo niz predloga koji prvi put okreću način na koji razgovaramo o problemu. Pored svih političkih, kompleksnih problema, koje ovo pitanje nosi, pokušali smo da iz ekonomske perspektive pođemo od onoga što nas spaja, jer se u ekonomiji uvek gleda zajednički interes, dodao je Marko Čadež

  • 0
Marko Čadež, Predsednik Privredne komore Srbije

Marko Čadež / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik PKS, Marko Čadež, izjavio je danas u Vašingtonu da je Beograd pripremio niz predloga iz domena ekonomije i infrastrukturnog povezivanja, jer je, kaže, važno da dve strane nađu zajednički interes i ono što ih spaja, kako bi građani na ovim prostorima živeli bolje.

- Pripremili smo niz predloga koji prvi put okreću način na koji razgovaramo o problemu. Pored svih političkih, kompleksnih problema, koje ovo pitanje nosi, pokušali smo da iz ekonomske perspektive pođemo od onoga što nas spaja, jer se u ekonomiji uvek gleda zajednički interes i polazi od onoga što nas spaja -rekao je Čadež u Vašingotnu, gde se danas održavaju razgovori Beograda i Prištine, u organizaciji Bele kuće.

To je posebno važno, naglasio je, i izrazio nadu da će delegacija Prištine biti spremna da razgovara o budućnosti, o infrastrukturnim projektima, koji će nas povezivati.

- Da razgovaramo i o tome kako ćemo da pomognemo inovacije, da organizujemo industrijske i poslovne parkove, da pravimo i privlačimo investitore, koji su spremni da ulažu u različite sektore i da vidimo da zajedno radimo na tome - rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, u pitanju su projekti iz oblasti infrastrukture i privlačenja investicija.

- Da vidimo kako da zajedno učinimo da ne postoje barijere, kako da dovedemo više radnih mesta i za Albance i za Srbe. Nećemo se baviti time da mi tražimo političko rešenje - rekao je Čadež, i dodao: "Beograd želi da vidi šta je zajednički interes, ekonomski, jer od toga zavisi da li će naša deca sutra ostajati na ovim prostorima ili će odavde odlaziti".

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, takođe boravi u Vašingtonu, gde su u toku sastanci sa najvišim zvaničnima Sjedinjenih Američkih Država i predstavnicima Prištine.

Sastanak u SAD, Srbija, Amerika, Bela Kuca, Kosovo

Ekonomske teme u fokusu u Vašingtonu / Foto: Ilustracija: Nikola Jovanović

Zvanično su najavljene, pre svega, ekonomske teme, ali predstavnici Srbije nisu isključili mogućnost da se nametnu i neka druga pitanja, što će odbiti ukoliko bude suprotno nacionalnim interesima Srbije.

Nakon prve runde razgovora, očekuje se da se novinarima danas popodne obrati jedan od članova delegacije Beograda, koju pored predsednika Vučića, čine i ministar finansija Siniša Mali, predsednik PKS Marko Čadež i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Između 21 i 22 sata, po srednjeevropskom vremenu, novinarima bi trebalo da se obrati predsednik Srbije. Vučić će tokom posete imati i odvojene bilateralne susrete sa savetnikom američkog predsednika Robertom O'Brajanom i savetnikom i zetom Donalda Trampa, Džaredom Kušnerom.

Delegacija Srbije će danas u Beloj kući predstaviti agendu ekonomske saradnje Beograda i Prištine, koja, kako je rekao Marko Ðurić, može potpuno da promeni paradigmu odnosa Srba i Albanaca na ovim prostorima.

- Mi idemo na razgovore da proširimo ekonomski uticaj naše zemlje u regionu i da otvorimo tržište KiM, koje i nije region nego nešto što je po prirodi stvari naše. Pripremili smo široku paletu infrastrukturnih projekata i predloge koji pružaju šansu za mlade privrednike - rekao je Ðurić.

Video: Vučić: Nemačke kompanije zapošljavaju skoro 65.000 ljudi u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke