• 0
 ≫ 

"Rekao sam roditeljima: Moguće je da ćete izgubiti sve što ste uložili, šanse da Amazon uspe su 30%"

 ≫ 

Ipak, na sreću njegovih roditelja, plan Džefa Bezosa je uspeo. On je sada najbogatija osoba na planeti, sa neto bogatstvom od tačno 207 milijardi dolara

  • 0
Jeff Bezos, Džef Bezos Džef Bezos / Foto: Profimedia/SAUL LOEB/Newscom

Zahvaljujući uspehu Amazona, izvršni direktor Džef Bezos je najbogatija osoba na svetu, čije se bogatstvo procenjuje na oko 207 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Ipak, ovakav uspeh niko nije mogao da predvidi. Kada je 1994. osnovao Amazon, kao e-mrežu za prodavanje knjiga, negde duboko u sebi je mislio da će posao da propadne.

- Mislio sam da postoji 30% šanse da izgradim uspešnu kompaniju - kazao je Bezos, a prenosi CNBC, i dodaje da je on najviše od svih iznenađen što je Amazon tu gde jeste. Ova trgovina danas prodaje bukvalno sve onlajn.

Štaviše, Bezos je tada (pre 26 godina) rekao svojim roditeljima da je vrlo verovatno da će izgubiti sve što su mu dali da uloži u biznis. Amazon je za njega bio "kocka". Napustio je siguran posao u Njujorku i preselio se u Sijetl, gde je u garaži počeo da razvija ideju.

Tada većina ljudi nije ni znala šta je internet, a Džef je 1994. imao punih 30 godina. Iako su mu roditelji pružili finansijsku pomoć, bili su zabrinuti zbog njegove odluke da napusti dobar posao. Majka ga je savetovala da se svojom idejom bavi vikendom ili noću.

Amazon je izašao na tržište 1997. godine, a danas kompanija ima tržišnu kapitalizaciju od oko 1,7 biliona dolara. Tome se definitivno niko nije nadao, ni Bezos, ni njegovi roditelji.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>