• 0

Kod Grka nema "labavo": Radnici koji su bili u izolaciji moraju da nadoknade radne sate

Radiće i do 3 sata dnevno duže

  • 0
Žene posebno treba da obrate pažnju na to koja su njihova prava Foto: Shutterstock

Grčka ekonomska situacija je, izgleda, toliko kritična da ni korona više nije "opravdanje". Radnici koji moraju u izolaciju zbog zaraze, a ne mogu da rade od kuće, moraće kada ozdrave da nadoknade "izgubljene" radne sate.

Konkretno, moraće da rade i do 3h dodatno u danu, kada se vrate na posao, nalaže odredba koja bi trebalo da se nađe u novom zakonskom rešenju, prenosi tamošnji mediji.

Radnici koji budu u karantinu 7 ili 14 dana, primaće platu regularno, a poslodavac je u obavezi i da pokrije njihove dorinose za socijalno osiguranje. Dodatni rad koji kreće nakon bolovanja neće biti nagrađen kao prekovremeni rad, dakle, ne podrazumeva dodatno novca.

Ali, moraju se poštovati određene odredbe o radnom zakonu kada je reč o ograničenju radnog vremena. Ministarstvo rada je donelo odluku da je ovo novo pravilo deo paketa hitnih mera, koje treba da "pomogne" tržištu rada da se oporavi.

Druga odredba nacrta zakona odnosi se na odsustvo za zaposlene roditelje koji se zaraze virusom. Troškove tog odsustva sufinansiraće poslodavac i država. Potrebno je lekarsko opravdanje, na kojem će pisati koliko odsustvo treba da traje.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>