• 27

Procurilo: Šta piše u sporazumu iz Bele kuće? Projekti vredni milijarde, "mini šengen"...

, Telegraf Biznis

Mimo ovih elemenata sporazuma sa nesumnjivo političkim implikacijama, dokument sadrži projekte vredne 13 milijardi dolara

  • 27
Sporazum, dogovor, biznis

Foto: Shutterstock

Sporazum čije potpisivanje se očekuje u Beloj kući za nekoliko sati još nije obelodanjen, ali su neki njegovi delovi procureli u javnost, "zahvaljujući" neslaganju među kosovskim liderima.

Bivši premijer Ramuš Haradinaj poručio je danas popodne aktuelnom premijeru Avdulahu Hotiju da će napustiti vladajuću koaliciju ako Hoti potpiše sporazum kojim se, kako je naveo Haradinaj, upravljanje jezerom Gazivode, odnosno delom teritorije i resursima tzv. Kosova prepušta .

Gazivode su značajan energetski resurs, a Haradinaj smatra da ne smeju biti i u rukama Srbije, jer, kako navodi, Gazivode su samo 2,7 km u Srbiji, a 9,2 kilometara na teritoriji tzv. Kosova, tačnije - na severu Kosova.

Sporazum takođe predviđa i realizaciju projekta "mini Šengen", kojem se Priština protivila, uprkos pritisku albanskog premijera Edija Rame da se priključi toj inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dokumentom se predviđa i moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana, što se takođe saznalo zahvaljujući nezadovoljstvu Haradinaja.

Infrastruktura, projekti...

Mimo ovih elemenata sporazuma sa nesumnjivo političkim implikacijama, dokument sadrži projekte vredne 13 milijardi dolara, kako je prenela prištinska tv. Kljan Kosova.

Sporazum se, navodi se, bavi pitanjima ekonomskog razvoja, a reč je o 13 milijardi dolara predviđenih za ulaganje u u infrastrukturne i zajedničke regionalne projekte koji će uticati na razvoj tzv. Kosova I Srbije.

Inače, televizija Klan Kosova izveštava, nezvanično, sporazum neće potpisati međusobno delegacije Beograda i Prištine, već svaka strana potpisuje dokument sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Očekuje se, kaže ta tv, da neće biti potrebe da ti dokumenti budu ratifikovani u parlamentu.

Kada se završe razgovori u Beloj kući, slede sastanci u Stejt departmentu, gde će Vučić i Hoti imati odvojene razgovore sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom. Opšrinije u našem BLOGU UŽIVO.

Video: Dobra vest iz Amerike: Otvoreni pregovori da DFC otvori kancekariju u Beogradu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    Ne znam sta mu nije jasno, Kosovo je 10887 kvadratnih kilometara u Srbiji i normalno je da Srbija upravlja Gazivodama.

  • mm

    Jesmo dobili i te f-16 ?

  • DDF

    Potpisom sporazuma sad sledi predsenikovo"pustanje niz vodu"od strane Amerike i Eu...🤫

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke