• 19

Mali iz Vašingtona: Sporazum osigurava napredak celog regiona, izvukli smo maksimum

, Telegraf Biznis

"Izvukli smo maksimum koji smo mogli, posebno po pitanjima koja su važna za životni standard građana koji žive u regionu Zapadnog Balkana"

  • 19
siniša mali

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Imamo sporazum u ruci, koji nam daje priliku da ekonomski još više ceo region napreduje, izjavio je iz Vašingtona ministar finansija Siniša Mali, posle potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

- Danas smo potpisali veoma važan sporazum koji će doprineti još bržoj integraciji i ekonomskom razvoju celog regiona. Izvukli smo maksimum koji smo mogli, posebno po pitanjima koja su važna za životni standard građana koji žive u regionu Zapadnog Balkana - kazao je Mali.

On je posebno izdvojio završetak izgradnje autoputa od Niša do Prištine u vrednosti od 1,1 milijardu evra, za šta je američka vlada preuzela obavezu finansiranja tog projekta.

Takođe, dodaje, dogovoren je i završetak izgradnje i rekonstrukcije železničke pruge od Niša do Prištine u vrednosti od milijardu evra, za koji je, isto tako, američka vlada preuzela na sebe obavezu da će obezebditi finansiranje.

- Ta dva projekta su veoma važna jer će doprineti bržem transportu roba i usluga, ali i bržem povezivanju Prištine i Niša, a na kraju i Beograda - objasnio je on.

Mali je podvukao da je posebno važno što je srpska delegacija, nakon dugih pregovora, uspela da izbori da Američka razvojna agencija (Development investment agency), koja je glavna razvojna agencija SAD sa godišnjim budžetom od preko 60 milijardi dolara, otvori svoju kancelariju u Beogradu.

- To je važno s obzirom da dovode još veći broj investitora, daju kredibilnost celog procesa ekonomskog razvoja naše zemlje, pomaže kreditnom rejtingu, dovode nove investitore. Ta agencija se obavezala da će obezebditi jeftine kredite za podršku malih i srednjih preduzeća - objasnio je on.

Mali je ukazao da će kroz garantnu šemu, kao što se to čini u Srbiji kada su u pitanju dve milijarde evra koje se odnose na pomoć malim i srednjim preduzećima u borbi protiv korona virusa.

Slična šema, kaže, dogovorena je da se primeni i na preduzeća na teritoriji KiM.

- To je veoma važno s obzirom da ta su mala i srednja preduzeća uvek nosioci rasta i razvoja - kazao je Mali.

Rekao je da je najvažniji doprinos sporazuma što su prištinske vlasti prihvatile da budu deo takozvanog „mini Šengena“.

- Osim Severne Makedonijie, Srbije i Albanije i oni će biti deo toga. Za to smo se borili mesecima unazad. Srbija je dominantna ekonomska sila u regionu, i nama je važno, kao ekonomijom koja je izvozno orijentisana, da što više zemalja prihvataju slobodan protok roba, usluga, ljudi i kapitala - ukazao je on.

Mali je ocenio da je sporazum ogroman uspeh pregovora, koji će doprineti povećanju životnog standarda građana.

- Najvažnije je što za to sve imamo potpunu podršku američke administracije koja garantuje više investicija i novca, bolji životni standard svih građana u regionu - zaključio je on.

Kada se završe razgovori u Beloj kući, slede sastanci u Stejt departmentu, gde će Vučić i Hoti imati odvojene razgovore sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom. Opširnije u našem BLOGU uživo.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    Mislis ti

  • Mile

    A sta braca Rusi i Kinezi kazu na ovo??

  • Жарко

    Овај максимум су постизали сви наши преговарачи и пре А В....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke