• 39

Gde je najniži minimalac u regionu i kako Srbija stoji u odnosu na druge?

Nekadašnje jugoslovenske republike koje su dobile članstvo u Evropskoj uniji imaju značajno veće minimalne plate

  • 39
Novčanik

Pexels/Robert Bogdan

Dok čekamo da se u Srbiji ispregovara novi iznos minimalne zarade, da uporedimo kako to izgleda u regionu, odnosno pre svega u zemljama bivše Juge.

Cilj koji žele da postignu predstavnici sindikata jeste da minimalna zarada pokrije potrošačku korpu, bar ove i naredne godine.

Kako je trenutno minimalac, koji je dratično uvećan prošle godine, 30.300 dinara, on nije dovoljan za osnovne potrepštine, a zagovornici većeg minimalca računaju na iznos od bar 31.000 dinara, pa i više. Poslodavci, iako podržavaju povećanje minimalca, misle da nije realno više od 6 odsto.

Najnižu minimalnu platu u zemljama regiona primaju zaposleni u Severnoj Makedoniji, 203 evra.

Prema poslednjim dostupnim podacima, minimalac u Bosni i Hercegovini je 208 evra, u Albanija 211 evra, a u Crnoj Gora je nadavno povećan na 222 evra.

U Srbiji je prošle godine minimalna zarada povećana 11 odsto, tako da je od prvog januara ove godine porasla na 255 evra.

Nekadašnje jugoslovenske republike koje su dobile članstvo u Evropskoj uniji, kao što su Hrvatska i Slovenija, imaju značajno veće minimalne plate.

Hrvatski radnici, tako, mogu da zarade najmanje 405 evra mesečno, dok u Sloveniji minimalac znatno nadmašuje prosečnu platu u većini zemalja regiona sa iznosom od 667 evra.

Minimalnu zaradu prima oko 350.000 ljudi u Srbiji. Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020.

Odgovorite nam u našoj anketi - šta mislite koliki treba da bude minimalac u Srbiji, i pišite nam u komentarima sa koliko vi možete da preživite mesec?

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane 07

    Izračunajte koliko se može kupiti goriva za minimalac u svakoj od država i sve će vam biti jasno...

  • zeljko

    Minimalac u Sloveniji je od ove godine oko 700 eura.

  • Majkl Džondar

    50 000 dinara.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke