• 1

Tajna korpe za piknik stare 50 godina: Bila statusni simol, pa neslavno propala. Sad ima skok 455%

Piknik groznica raste. Decenijama stara marka veruje da može da se preporodi

  • 1
Piknik, priroda Foto: Shutterstock

Poznati brend korpi za piknik, nekada popularan kod prigradskih mama, sada pokušava da oživi.

Decenijama se Longabergeova korpa smatrala statusnim simbolom. Korpe, koje su se prodavale po ceni od 20 do 100 dolara, ručno su pravljene od traka javorovog drveta, a svaka je imala datum i potpis svog proizvođača.

Kompanija je zapošljavala hiljade prodavaca koji su svoj inventar korpi nosili na predstave ili skupove, na okupljanju prijatelja i porodica.

Ali korpe su na kraju ispale iz mode. Kompanija Longaberger, porodična firma iz Drezdena, koja ih je stvorila, podnela je zahtev stečaj 2018. godine i nestala sledeće.

Prošlog novembra, kompanija za finansijske usluge Hilko Global udružila se sa kompanijom za marketing robe široke potrošnje Xcel kako bi kupila brend Longaberger i vratila ga u život. Tako da je Dresden & Co ponovo počeo da proizvodi Longaberger korpe.

- Za nas, Longabergerova korpa nikada nije umrla - rekao je izvršni direktor Xcela Robert Loren, koji je bio član upravnog odbora Longabergera od 2006. do 2008. godine.

Samo je trebalo da se ažurira i drugačije prodaje, rekao je.

Usvojili su novu strategiju onlajn prodaje. Priznali su da je možda najveća greška koju je kompanija napravila u prošlosti to što se nije prilagodila načinu na koji potrošači kupuju sada, odnosno internet kupovini, rekao je Loren.

Sada, prodaja ide prilično dobro.

Na svom vrhuncu, kompanija Longaberger, koju je 1973. osnovao Dejv Longaberger, dostigla je milijardu dolara prodaje. Imala je više od 8.000 zaposlenih, a korpe su se prodavale kroz mrežu od desetina hiljada nezavisnih prodavnica.

Njeno sedište se nalazilo u zgradi u obliku džinovske korpe za piknik, koja i dalje postoji i danas je popularna državna znamenitost i turistička stanica. Nakon Longabergerove smrti 1999. godine, posao se preokrenuo. Kako je ekonomija krenula u recesiju nakon 11. septembra, skupe korpe za piknik nisu bile najvažnije na listi za kupovinu za potrošače koji su se borili da zadrže posao.

Kompanija je počela da se raspada i tokom narednih nekoliko godina otpustila je stotine radnika.

 
 
 
View this post on Instagram
I finally got to visit the Longaberger Basket headquarters building in Newark, Ohio. This one has been on my must see Ohio list for a long time. ⁣ ⁣ The seven-story, 180,000-square-foot building opened In 1997. The basket handles weigh almost 150 tons and can be heated in cold weather to prevent ice damage. ⁣ ⁣ Originally, Dave Longaberger wanted all of the Longaberger buildings to be shaped like baskets, but only the headquarters was completed at the time of his death in 1999.⁣ ⁣ The company stopped paying property taxes on the building at the end of 2014. Workers moved out in 2016, and Longaberger went out of business altogether in 2018. The building is supposed to be turned into a hotel, but as of right now, it’s empty. We saw a ton of buzzards flying around here, with nests of babies in various windows of the building. ⁣ ⁣ I took this photo with an infrared filter app, and love how it turned out. #rustbeltmagic #roadtrip #roadtrippin #longaberger #longabergerbasket #noveltyarchitecture #ipulledoverforthis #ohioexplored #newtopographics #infrared #surreal #flannelkimonoroadtrip #documentingspaceA post shared by Jessica Anshutz 📸 (@flannelkimono) on

Promenilo se rukovodstvo 2013. godine, nastavili su proizvodnju, ali čak i pod novim vlasništvom, prodaja korpi je opadala sve dok Longaberger nije podneo zahtev za bankrot i propao.

Xscel sada menja Longabergerovu strategiju. Nudi sada i razne proizvode za kućnu dekoraciju, kuhinju i proizvode poput posuđa i jastuka, kako bi privukao širu demografsku kategoriju. Njegov portfolio uključuje klasične dizajne, a nove kolekcije sadrže ograničene serije.

Ludilo za piknikom tokom korone

Postoje rani pokazatelji da tajming ide u korist oživljavanja Longabergera.

Dve veb stranice koje prodaju kažu da je potražnja zbog piknika porasla poslednjih meseci, čemu je pomoglo povećano interesovanje za izlete u pandemiji.

Na stranici Mercar potražnja za korpama za piknik porasla je za 455% u odnosu na prošlu godinu, navodi kompanija. Poshmark, još jedno popularno tržište pretprodaje, navodi da je potražnja za piknik krpama na njihovom sajtu takođe porasla tokom leta.

Neke starinske korpe se prodaju po ceni od 300 dolara i više. Skok je 96 odsto u odnosu na prošlu gdoinu.

Tajming ne može biti bolji za Longabergerovo oživljavanje jer potrošači prihvataju životni stil na otvorenom a nedaleko od svojih kuća, navodi Maršal Koen, maloprodajni stručnjak.

Uprkos tome, rekao je da bi mogao biti izazov navesti potrošače koji nisu odrasli uz taj brend da postanu fanovi. Što će biti izazov.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    5. septembar 2020 | 17:59

    Veljko boxuje uvjek sa nepoznatim boxerima... ovaj jadnik pada nespretno, i to treba odglumiti, ali makar djep je pun

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>