• 3

Čadež otkrio: Predstavnici DFC već za dve nedelje u Beogradu. Stižu investicije i povoljni krediti

"Više od šest meseci radimo na pripremi i razradi projekata koje će DFC podržati tehnički i finansijski"

  • 3
DFC

Foto: Shutterstock, U.S. International Development Finance Corporation

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će, nakon vašingtonskog sporazuma, predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beograd doputovati već 21. septembra radi priprema za što skorije otvaranje kancelarije, prve u regionu, i brži početak realizacije dogovorenih projekata.

- Biće to jedan od prvih koraka u realizaciji sporazuma o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine, koji će doneti vidljive i konkretne koristi ne samo za naše poslovne zajednice, već i za ekonomiju celog regiona – kroz jeftine kredite malim i srednjim preduzećima, finansiranje infrastrukturnih i podršku investicionim projektima privatnog sektora – od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija - izjavio je Čadež, uoči polaska iz SAD.

Za Privrednu komoru Srbije, po njegovim rečima, sastanak u Vašingtonu, sa izvršnim direktorom DFC-a Adamom Bolerom i skori dolazak njihove delegacije u Beograd, predstavlja nastavak saradnje sa ovom američkom razvojnom agencijom.

- Više od šest meseci radimo na pripremi i razradi projekata koje će DFC podržati tehnički i finansijski - posredstvom američke 'Eksim' banke i korporacije 'Milenijum čelindž'. Lično sam u proteklom periodu imao više onlajn sastanaka sa predstavnicima ove razvojne korporacije kako bismo što bolje markirali i definisali za privrednike korisne, strateški značajne i ekonomski održive projekte, koji su istovremeno u funkciji i bržeg privrednog rasta i regionalnog povezivanja - objašnjava Čadež.

Кao što je važno da kancelarija DFC što pre bude otvorena i da što brže krene sprovođenje dogovorene podrške, za privredu je jednako bitno da se njene aktivnosti i projekti koje podržava što efikasnije realizuju.

- I privreda i beogradska kancelarija DFC-a moći će u tome da računaju na podršku privrednih komora Srbije i Кosova, kao poslovnih asocijacija. Spremni smo da formiramo zajednički tim za podršku bržoj i efikasnijoj realizaciji projekata”, najavljuje Čadež.

Odluka o otvaranju kancelarije DFC u Srbiji, po rečima Čadeža, osim što je snažan signal budućim investitorima i drugim međunarodnim finansijskim organizacijama i rejting agencijama, vrlo brzo će doneti konkretne, sasvim opipljive koristi za privrednike.

- DFC će kroz garantnu šemu malim i srednjim preduzećima obezbediti bolji pristup finansiranju - jeftine kredite, pod prihvatljivim uslovima, što je velika podrška firmama pojedinačno i preduslov rastu i razvoju MSP sektora koji predstavlja kičmu svake privrede - ocenjuje predsednik PКS.

Marko Čadež, Predsednik Privredne komore Srbije

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Кada je reč o ulaganjima u investicione projekte privatnog sektora, kaže, na podršku u njihovoj realizaciji mogu da računaju i proizvodne i uslužne kompanije.

- Predložili smo i razgovarali o sasvim konkretnim projektima u oblasti energetike, prehrambene industrije, logistike i visokih tehnologija - objašnjava Čadež.

I pre i posle svega, infrastrukturno povezivanje, podseća Čadež, jeste preduslov za čvršću ekonomsku saradnju poslovnih zajednica koje okupljanju privredne komore Srbije i tzv. Кosova, za više trgovine i investicija, međusobno i u regionu, za uspešnije i efikasnije poslovanje, uz manje administracije i troškova.

Utoliko je, kaže, značajnija američka finansijska podrška izgradnji deonice autoputa Niš – Priština od Pločnika do Merdara, izgradnji, odnosno modernizaciji železnice na severnom i istočnom kraku ka Prištini, kao i daljem povezivanju saobraćajnica sa albanskom obalom, odnosno lukom Drač na Jadranskom moru.

- To nisu projekti značajni samo za Beograd i Prištinu i naše međusobno povezivanje, već za ceo region Zapadnog Balkana. Oni će olakšati i realizaciju 'Mini Šengena', zone zajedničkog tržišta i slobodnog kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, u kojoj se, po sporazumu iz Vašingtona, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, pridružuje i Кosovo - zaključuje Čadež.

Video: Dobra vest iz Amerike: Otvoreni pregovori da DFC otvori kancekariju u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    6. septembar 2020 | 17:42

    Stizu krediti, nista novo u Srbiji! 😂 😂 😂 Jos bi neko da oseti srpsku muku samo krediti i da moze na rate!

  • Mix

    6. septembar 2020 | 19:25

    Izdaja Rusije i Kine!!!

  • Ja

    6. septembar 2020 | 19:17

    Uzmes dva vratis tri necega i jos fabriku pride ili neki rudnik.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>