• 0

DFC dolazi 21. septembra, a evo koliko iznose američke investicije u Srbiju do sada

Američka razvojna agencija ima mogućnost investiranja van SAD u iznosu od 60 milijardi dolara i mi treba da iz toga izvučemo ono najvažnije za nas

  • 0
investicije biznis napredak porast kapitala grafikon rasta Foto: Shutterstock

Predstavnici Američke razvojne agencije u februaru su bili u Srbiji i tada se razgovaralo o velikim infrastrukturnim projektima koji su deo ovog ekonomskog sporazuma - o auto-putu Niš-Merdare-Priština i pruzi do Prištine.

Vrednost tih investicija iznosi 3,7 milijardi evra, a sa brzom prugom Beograd-Niš investicije će preći 5,5 milijardi evra.

To je rekla ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja je podsetila i da dosadašnje američke investicije iznose milijardu dolara, te da je zaposleno više od 20.000 ljudi.

- U prethodnih deset godina Amerika je sve prisutnija u Srbiji. Mi smo nezaobilazna ruta i to treba da iskoristimo, da naši ljudi žive bolje. Američka razvojna agencija ima mogućnost investiranja van SAD u iznosu od 60 milijardi dolara i mi treba da iz toga izvučemo ono najvažnije za nas, a to je da gradimo infrastrukturu - dodala je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade rekla je i da je za Srbiju najvažnije povezivanje sa regionom.

- Nije se ovo desilo odjednom. O izgradnji auto-puta od Niša do Prištine govorili smo i ranije. Naša zemlja je pokazala da je otvorena i da nam je prioritet povezivanje sa regionom. Danas u Srbiji imamo investicije svih - od evropskih, kineskih, ruskih, do američkih. Milijarde evra su u investicijama i svi žele da rade ovde, nudeći najbolje uslove - rekla je ona.

Mihajlovićeva je ocenila da je sporazum koji je predsednik Aleksandar Vučić potpisao u Vašingtonu od ogromnog značaja kako za ekonomiju Srbije, kao i za dalje unapređenje bilateralnih odnosa sa SAD.

- Diplomatski odnosi sa SAD traju 139 godina. Ovim sporazumom naše odnose dodatno unapređujemo - navela je Mihajlović.

Video: Dobra vest iz Amerike: Otvoreni pregovori da DFC otvori kancekariju u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>