• 3

Dolar je na izdisaju: "Ne sviđa mi se što to moram da kažem, ali nešto će ga zameniti"

Sledeće godine, dolar će možda pokazati svoj poslednji trzaj

  • 3
Kanadski dolar se spustio prema američkoj valuti na 10-dnevni minimum Foto: Shutterstock

Ne volim to što ću reći, ali nešto će zameniti američki dolar, rekao je Džim Rodžers ističući kako se vek vladavine dolara završava.

Dolar je na ivici da izgubi status glavne svetske rezervne valute, rekao je istaknuti američki investitor, posle izveštaja o planovima Kine da smanji ogroman deo svog američkog duga.

Sa državnim dugom od preko 26,5 biliona (triliona) dolara, "SAD su sada najveći dužnik u istoriji sveta i svakim danom, taj dug je sve veći - rekao je Rodžers, dodajući da će to uzeti danak na valuti zemlje.

Kako je rekao, dolar će možda i dalje pokazivati snagu sledeće godine, nakon trenutnih previranja u Americi koja su izazvana protestima, "ali to će verovatno biti njegov poslednji trzaj", rekao je Rodžers.

Ako Peking zaista odluči da smanji petinu svog američkog duga, „izvršiće pritisak na kamatne stope u SAD-u“, smatra Rodžers.

Takođe će pomoći kineskim vlastima da ojačaju juan. - Ako prodaju američki dug, prodaće dolare, stoga njihova valuta počinje da raste više“, što se već događa već nekoliko nedelja".

Kao i neke druge nacije, Kina je možda spremna da se reši svog američkog duga zbog trenutnih turbulencija u Americi i oštre spoljne politike Trampove administracije.

Planovi koji su verovatno u toku u Pekingu, drugom po veličini američkom zajmodavcu, "nisu dobri za SAD“, ali postoje šanse da Vašington, prema Rodžersovom mišljenju, neće dovoljno ozbiljno da shvati ovu pretnju.

Prema novoj prognozi Morgan Stenlija, napori Pekinga za veću upotrebu juana na međunarodnom nivou mogli bi da postanu treća po veličini rezervna valuta na svetu u narednoj deceniji.

Video: Pronašli smo kočiju koja za koji tren može da dostigne vrednost od milion dolara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    7. septembar 2020 | 13:42

    "vek vladavine dolara završava" - ХАХА, једва неких 70 година се доларом злоупотребљава победа у 2. рату. Да није било СССРа, они би данас певали Дојчланд ибер алес.

  • Dzoni

    7. septembar 2020 | 12:32

    Zamenice ga marka,nisu Nemci ludi sto otkupljuju marke od svih drzava,jer kad se ona vrati umesto eura,Nemci ce biti najbogatija drzava na svetu!!!

  • sunce

    27. septembar 2020 | 22:12

    USA BROJ JEDAN, sve ostalo je decije obdaniste

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>