• 0

NIS: Digitalizacija kao alat za dostizanje strateških ciljeva

Nikolaj Zalevski, Chief Digital Officer u kompaniji NIS, rekao je da digitalizacija za kompaniju nije samo izazov, već i alat za dostizanje strateških ciljeva i povećanje konkurentnosti

  • 0
NIS Foto: NIS

U intervjuu za PC Press Zalevski je rekao da NIS ostaje posvećen razvoju digitalnog portfolija projekata pre svega kada je reč o ključnim biznis pravcima poslovanja kompanije.

- Živimo u vreme Četvrte industrijske revolucije i digitalizacija je naša realnost, nije stvar izbora. Naftna industrija je konzervativnija od nekih drugih sektora i zato ubrzane tehnološke promene jesu izazov za nas. Međutim, u NIS-u na ovaj proces pre svega gledamo kao na šansu da unapredimo konkurentnost kompanije i da na nov način komuniciramo sa potrošačima. Proces digitalizacije u NIS-u sprovodimo u svim biznis pravcima i oblastima – od istraživanja i proizvodnje nafte i gasa do upravljanja ljudskim resursima - rekao je Zalevski.

Kada je reč o oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, on je kazao da je cilj NIS-a unapređenje rada sa svim vrstama geoloških i tehnoloških podataka, kao i korišćenje naprednih analitičkih metoda i digitalnih platformi za upravljanje proizvodnjom nafte i gasa.

U Rafineriji nafte Pančevo fokus procesa digitalizacije je na unapređenju efikasnosti upravljanja tehnološkim procesima na osnovu real time podataka i napredne analitike, kao i na kreiranju digitalnih platformi za upravljanje pouzdanošću opreme i na razvoju alata koji će pomoći sa prediktivnim otkrivanjem kvarova.

U segmentu prometa, u maloprodaji i veleprodaji, kompanija pre svega želi da unapredi komunikaciju sa potrošačima, ponudi usluge koje najbolje prate globalne trendove i omogući kupcima da na brži i lakši način dođu do njenih proizvoda, rekao je Zalevski.

On je naveo da NIS ima odličnu saradnju sa vodećim domaćim fakultetima u IT oblasti.

Početkom juna, NIS je potpisao Memorandum o saradnji u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Potpisivanje ovog Memoranduma je nastavak saradnje kompanije sa fakultetima od interesa za digitalni segment poslovanja i inovativne tehnologije koje NIS razvija, započete 2019. godine sa Elektronskim fakultetom u Nišu. Do kraja ove godine planira se organizacija radionica, predavanja i vebinara na Elektronskom fakultetu u Nišu i ETF-u u Beogradu, kao i opremanje Co-working zone, kada se za to budu stekli uslovi.

- Mi kao NIS ne možemo da budemo IT kompanija, ali moramo oko sebe stvarati i negovati taj ekosistem. Količina digitalnih projekata koje sada imamo zahteva mnogo resursa. Ako uspemo da uključimo domaće IT kompanije u te projekte, biće to veliki uspeh ne samo za NIS, već i za Srbiju - rekao je Zalevski.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>