• 7
 ≫ 

Cene nafte "potonule" nakon što je Saudijska Arabija odobrila svoje najveće mesečno pojeftinjenje

 ≫ 

Cene nafte su takođe pod pritiskom zbog američkih kompanija

  • 7
nafta, cena, gorivo, korona virus, koronavirus, kolaps, bankrot, cena,  grafikon pada, novac Cene nafte su danas potonule nakon što je Saudijska Arabija odobrila svoje najveće mesečno pojeftinjenje Foto: Shutterstock

Cene nafte su danas potonule nakon što je Saudijska Arabija odobrila svoje najveće mesečno pojeftinjenje u poslednjih pet meseci za isporuke u Aziju, a i neizvesnosti u pogledu kineske tražnje pomračuju oporavak tržišta ''crnog zlata''.

Severnomorska nafta Brent trgovala se rano popodne na Londonskoj berzi po ceni od 41,91 dolara za barel, što je pad za 75 centi ili 1,8 odsto, nakon što je jutros skliznula na 41,51 dolara, na najniži nivo od 30. jula, javlja Rojters.

Američka sirova nafta WTI pala je za 77 centi ili 1,9 posto, na 39 dolara po barelu, pri čemu se prethodno spustila na 38,55 dolara, što je njen najniži nivo od 10.jula, piše Tanjug.

Jedan od vodećih svetskih izvoznika nafte, Saudijska Arabija, srezala je po najvećoj stopi od maja svoju zvaničnu cenu za oktobarske isporuke Arapske lake nafte koju prodaje u Aziji.

Kina, kao najveći svetski uvoznik nafte koji rekordnim kupovinama podupire cene, usporila je u avgustu uvoz i istovremeno povećala izvoz svojih proizvoda, prema danas objavljenim carinskim podacima.

Cene nafte su takođe pod pritiskom zbog američkih kompanija koje povećavaju bušenja i ponudu nakon nedavnog oporavka cena. Američke energetske kompanije su prošle nedelje po drugi put u poslednje tri sedmice povećale broj naftnih i gasnih bušotina, prema podacima iz nedeljnog izveštaja kompanije Bejker Hjuz objavljenog u petak.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>