• 0

Kovid-19 je odneo mnogo života u ovoj zemlji, ali i smanjio stopu siromaštva

Na nizak nivo siromašnih i nejednakih, između ostalog, uticao je i Vladin program direktne pomoći građanima, ali je zbog toga keš počeo da se osipa, pa sada Brazil ne stoji najbolje na tržištu finansija

  • 0
brazil, plaža, zalazak sunca Brazil / Foto: Pixabay

Brazil, koji je pretrpeo jednu od najgorih pandemija na svetu, odgovorio je na krizu direktnom distribucijom toliko mnogo novca građanima, da se siromaštvo i nejednakost približavaju istorijski najnižim nivoima na nacionalnom planu.

Otprilike 66 miliona ljudi, 30% stanovništva, dobija 600 reala (110 dolara) mesečno, što je najambiciozniji socijalni program ikad sproveden u Brazilu. Predsednik zemlje, Žair Bolsonaro, najpre je negirao virus i protivio se blagostanju, ali je ubrzo promenio mišljenje.

Vlada još nije objavila svoje zvanične podatke, ali podaci fondacije "Getulio Vargas", jednog od najboljih brazilskih univerziteta, pokazuju da su oni koji žive sa manje od 1,9 dolara dnevno pali na 3,3% u junu sa 8% od prošle godine, a oni koji su ispod linije siromaštva pali su sa 25,6% na  21,7%.

Obe kategorije su doživele najveći pad u poslednjih 16 godina.

Ekonomista Danijel Duke kaže da je siromaštvo ustvari palo na "najniže grane" otkako je prikupljanje podataka počelo pre 40 godina, a razlog za to je što je kovid-19 u Brazilu odneo oko 122.000 života, pre svega onih siromašnih. To je automatski uticalo na pad stope siromaštva i nejednakosti.

Bolsonaro je najavio prošle nedelje da će pomoć upućena građanima biti prepolovljena, ali i da će Vlada uvesti neko trajnije rešenje, mada nije precizirano o čemu se tačno radi. Takođe, predsednik brazilske Centralne banke Roberto Kampos Neto rekao je da su "hitne subvencije efikasne, ali da bi sada trebalo da prestanu, a ne da se pretvore u novu politiku".

Navodi da u poslednjih nekoliko dana, tržište finansija "kažnjava" Brazil, jer se osulo mnogo keša, pa se ta zemlja "mora vratiti na prvobitni put". - Moramo da trošimo na odgovoran način - dodao je.

Brazil je ove godine krenuo prema svom najvećem primarnom deficitu ikad, koji se meri sa više od 11% BDP-a.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>