• 17
 ≫ 

Ukoliko dete mora u samoizolaciju, može li roditelj da dobije bolovanje i kolika bi mu bila plata?

 ≫ 

Ukoliko može da se organizuje čuvanje deteta, ili posao od kuće, bolovanje nije neophodno

  • 17
dete zastitna maska korona virus zastita putovanje roditelji avion

Foto: Shutterstock

Otkako je krenuo povratak u školske klupe, sporadično javili su se i slučajevi ili sumnje na korona virus kod par slučajeva u našim školama.

U tim okolnostima, dete, ali i cela grupa mora u izolaciju. Postavlja se pitanje, šta roditelj onda može da radi? Proveravali smo odgovor na pitanje koje muči mnoge rodtilje i koje opcije postoje na raspolaganju, ali i kolika plata može da bude u tom slučaju.

- U situaciji kada je detetu zbog zaraze korona virusom određena samoizolacija i roditelju se određuje samoizolacija i privremena sprečenost za rad zbog pojave zaraznih bolesti u njegovoj okolini. Naknadu zarade obezbeđuje poslodavac i ona po Zakonu o zdravstvenom osiguranju iznosi 65% - rekli su za Telegraf Biznis iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Kako nam dalje objašnjavaju, ukoliko je roditelj zaposlen kod poslodavca koji je u skladu sa preporukom Vlade Republike Srbije izmenio opšti akt, odnosno ugovor o radu u delu kojim se uređuje naknada zarade, roditelju privremeno sprečenom za rad zbog mere izolacije ili samoizolacije, pripada naknada zarade u iznosu od 100%, koju obezbeđuje poslodavac.

Mame češće uzimaju bolovanje kako bi brinule o deci

Foto: Shutterstock

Zaključuje se da je visina naknade zarade zbog mere izolacije ili samoizolacije 65%, a može biti i 100% što isključivo zavisi od poslodavca i činjenice da li je takvo pravo propisao zaposlenom opštim aktom (kolektivni ugovor) ili ugovorom o radu, istakli su nam u RFZO.

U zemljama regiona su to rešili na sličan način, tako u Hrvatskoj, ukoliko se detetu preporuči samoizolacija, roditelj ostvaruje pravo na naknadu plate za vreme privremene sprečenosti koja od prvog dana tereti sredstva HZZO-a. U slučaju da je dete mlađe od tri godine, tada ostvaruje pravo na naknadu plate u stopostotnom iznosu utvrđene osnovice, a ako je starije od tri godine, onda u iznosu 70%.

Video: Šarčević: Očekujemo da Ministarstvo zdralja donese procedure u slučaju da se deca požale u školi

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    8. septembar 2020 | 15:16

    Samo se vi igrajte ,zaigrace mecka i pred vasim vratima

  • Dusan

    8. septembar 2020 | 22:27

    Cujem informacuju ne znam da li je tacna da zaposleni u drzavnom sektoru ostavaruju pravo na 100% ukoliko su u samoizolaciji dok ostali u privatnom sektoru samo 65% kao da su gradjani drugog reda. Ako je tako onda je sramota.

  • Dule V

    8. septembar 2020 | 20:17

    Nakon zavrsetka prajda svi ce u samoizolaciju na onlajn nastavu, zivi bili pa videli.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>