• 1

Apsurdna prognoza ili realnost? Zlato će koštati 5.000 dolara

Kad raste zlato, rastu i sve druge valute

  • 1
Novac, zlato, sat

Foto: Shutterstock

Koronavirus izazvao je nagli rast kupovine zlata, a pojedini analitičari sugerišu da još uvek ima dosta potencijala za "gomilanje". Cene zlata trenutno se kreću na oko 1.933 dolara za uncu, što je blizu istorijskog maksimuma od 2.075 dolara od pre mesec dana.

Na dobitku je u procentima, više od 30 odsto od marta. To predstavlja najveći dobitak koji je metal skupio za deceniju. To nije iznenađujuće s obzirom na tradicionalnu ulogu zlata kao sigurnog utočišta kojem mnogi investitori beže u vreme dubokih kriza. Situacija s Covid-19 se donekle poboljšala, ali hedž fondovi, Volstrit, ali i investitori i dalje su izuzetno raspoloženi prema zlatu, a neki predviđaju čak da bi žuti metal mogao da dotakne apsurdne nivoe od 3.000 ili čak 5.000 dolara po unci.

Predviđaju dalje, posebno analitičari banke Meril Linč da će se to desiti do početka 2022. godine.

Šta bi takav uspon značio za ostatak tržišta?

 

Globalna ekonomija već je pokazivala znake lošeg stanja mnogo pre pandemije Covid-19, što je navelo centralne banke sveta da smanje kamatne stope na istorijske najniže vrednosti. Investitori imaju tendenciju da se okreću imovini sa sigurnim utočištem, poput zlata, tokom okruženja sa niskim kamatama, iako veza zlatnih kamata slabi od sedamdesetih godina nakon što su SAD napustile zlatni standard.

Međutim, postoji jasnija korelacija između ekonomske krize i  kupovine zlata. Pre nekoliko meseci, Svetska banka oglasila se alarmom da će kriza verovatno odvesti ekonomiju u najgoru recesiju od Drugog svetskog rata. Ljudi imaju tendenciju da hrle u sigurna utočišta kao što su zlato i srebro tokom doba povećane geopolitičke i ekonomske neizvesnosti, što zauzvrat diže cene zlata. Ili, kako je to istakao analitičar Citigroup-a Heath Jansen:

- Kada su investitori gladni zlata, svaki metal počne istovremeno da raste -

Video: Zlatni sat vredan čitavo bogatstvo koji je bio u vlasništvu ludog kralja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viktor

    8. septembar 2020 | 17:20

    Isto kao sto su "kripto bogovi" pustili buvu da ce cena 1 bitkoina dostici vrednost 500 000$ važi...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>