• 8
 ≫ 

Javni dug Hrvatske skočio na 41,7 milijardi evra, pao izvoz, a i uvoz

 ≫ 

To je povećanje od 7,6 odsto u odnosu na kraj 2019. godine

  • 8
Hrvatska zastava

Foto: Pixabay

Javni dug Hrvatske je, prema poslednjim podacima Hrvatske narodne banke, iznosio krajem maja 315 milijardi kuna (41,7 milijardi evra), što je povećanje od 7,6 posto u odnosu na kraj 2019.

U odnosu na april, dug opšte države je viši za 10,1 milijardu kuna (1,3 milijarde evra) ili za 3,3 procenta, što je posledica emisije 1,4 milijade evra obveznica na domaćem tržištu tokom maja, prenosi portal Seebiz.

Posmatrajući strukturu javnog duga prema komponentama, porast javnog duga krajem maja 2020. u odnosu na kraj 2019. godine, rezultat je povećanja obe komponente - i unutrašnjeg i spoljnog duga.

Uz prognozirani privredni pad Hrvatske za 2020. (9,7 procenata prema HNB), udeo javnog duga u BDP-u će se ove godine ponovo vratiti na nivo iznad 80 posto koji je oislednji put zabeležen 2016.godine. Time će biti zaustavljen trend smanjenja učešća javnog duga u BDP-a koji je trajao kontinuirano od 2014, navodi se u tekstu, prenosi Tanjug.

Veliki pad hrvatskog izvoza i uvoza tokom sedam meseci

 

Vrednost hrvatskog robnog izvoza iznosila je 61,5 milijardi kuna od januara do kraja jula, što je 7,7 posto manje nego u istom lanjskom periodu, dok je uvoz pao za 11,9 posto, na 98,3 milijarde kuna, preliminarni su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni danas.

Izražen u evrima, hrvatski izvoz je tokom sedam meseci iznosio 8,2 milijarde evra, što je na godišnjem nivou pad za devet posto, dok je uvoz pao za 13,2 procenta, na nešto više od 13 milijardi evra, navodi Seebiz, a prenosi Tanjug.

Spoljnotrgovinski deficit je iznosio 4,9 milijardi evra.

U zemlje članice EU je u posmatranom periodu izvezeno robe u vrednosti 5,7 milijardi evra, odnosno 6,3 posto manje nego u uporednom razdoblju godinu ranije. Istovremeno, u zemlje izvan EU izvoz je pao za 14,8 posto, na 2,5 milijardi evra.

Vrednost uvezene robe iz članica EU tokom sedam meseci ove u odnosu na isti period prošle godine pala je za 13,8 posto, na 10,5 milijardi evra, dok je vrednost uvoza u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU pala za 10,8 procenata, na 2,6 milijardi evra.

Video: Avgust je, a za hrvatski turizam kao da je decembar, u dubokom je minusu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusica

    8. septembar 2020 | 21:51

    Bolje da objavite koliki je nas javni dug i da se tim problemom pozabavimo a ne da cistimo smece pred komsijskim pragom dok u svoju kucu od istog ne mozemo uci.

  • Mide

    8. septembar 2020 | 21:55

    Pa rece Vucic sta ce biti kod komsija , ja mislim da to nije konacno to su frizirali , na njihovu privredu treba biti veci dug. Sezona slaba , pola drzave prazno , nema ko da puni budzet to su sve cinioci koji dovode do pada ekonomije.

  • FANTOM

    8. septembar 2020 | 22:35

    Kuku lele! Pa bivša Juga imala javni dug od 23 milijarde dolara a 24 miliona stanovnika i sedam miliona zaposlenih bez penzionera a gledaj ove lezileboviće. Srbija i Hrvatska 75 milijardi javnog duga na 11 miliona stanovnika a radnici do mojega. Moraće nešto da počnu prodavati. Hrvati ostrva a Srbi su u fazi prodaje Kosova. Zato im deca za svaki slučaj beže u beli svet jer kako su krenuli ovi političari moglo bi se pojaviti tržište belog roblja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>