• 1
 ≫ 

Ekonomska analiza: Privreda u Srbiji se oporavlja brže nego što se očekivalo

 ≫ 

Kumulativni pad u periodu januar-maj bio je 2,6 odsto, ali je u junu ostvaren porast za 2,7 odsto a u julu za 0,4 odsto

  • 1
Privreda, biznis, korona virus

Foto: Shutterstock

Podaci za jun i jul pokazuju da se privreda, posle dubokog pada aktivnosti u aprilu i tek delimičnog oporavka u maju, oporavila znatno brže nego što se ranije računalo, navodi se u najnovijem broju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT).

To se pre svega odnosi na međugodišnji porast industrijske proizvodnje u junu i julu i na osetno smanjenje pada spoljnotrgovinske razmene.

Kako se navodi u analizi, posle rekordnog i međugodišnjeg i desezoniranog tekućeg pada ukupne industrijske proizvodnje i proizvodnje prerađivačke industrije u aprilu, u maju je međugodišnji pad ostao veliki, ali je bio približno prepolovljen, umesto rekordnog pada u aprilu, u maju je nadoknađena približno polovina tog pada.

U junu i julu je desezonirani rast nastavljen, tako da je i kod ukupne i kod prerađivačke industrije, u julu desezonirana vrednost premašila prošlogodišnji prosek.

Izraženo jezikom brojki, nakon međugodišnjeg pada za 16,7 odsto u aprilu, pad ukupne industrijske proizvodnje je usledio i u maju, ali je bio manji i iznosio je 9,3 odsto. Kumulativni pad u periodu januar-maj bio je 2,6 odsto, ali je u junu ostvaren porast za 2,7 odsto a u julu za 0,4 odsto, čime je kumulativni međugodišnji pad za period januar- jul sveden na 1,4 odsto.

MALI PRIVREDA DRUGIPAKET

Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, u aprilu su i izvoz i uvoz bili smanjeni za više od četvrtine. U maju je taj pad bio tek simbolično smanjen, dok je u junu i julu stopa međugodišnjeg pada svedena na jednocifrenu.

Što se desezoniranih podataka tiče, oni su u oba slučaja- i u junu i u julu izrazito povećani, ali još nisu dostigli nivo proseka prethodne godine.

U analizi se takođe navodi da je realna vrednost prometa u trgovini na malo, posle pada u aprilu, već u maju ostvarila međugodišnji porast i zadržala ga je i u naredna dva meseca.

- Potrošačke cene u julu su povećane u odnosu na junske, što nije u skladu sa sezonskim karakteristikama i dogodilo se prvi put u poslednjih dvanaest godina - navodi se u najnovijem broju Makroekonomskih analiza i trendova.

Video: Nije se dogodio prekid spoljnotrgovinskih veza sa zemljama sa kojima Srbija ima značajnu razmenu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeste ali juce

    9. septembar 2020 | 06:27

    Bravo mozda cemo za dve godine imati plate 300e kako smo dobro krenuli.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>