• 0

Oštar pad za najveće tehnološke divove: Ostali su bez bilion dolara za samo tri dana

Epl, Majkrosoft, Amazon, Alfabet, Tesla i Fejsbuk sada zajedno vrede malo više od 7 biliona USD

  • 0
Pad berze, Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook i Tesla

Najveći tehnološki divovi sada zajedno vrede 7,1 bilion dolara / Foto: Pixabay, Wikimedia

Da je stanje na berzama nemirno more, posebno u doba svetske ekonomske krize, govori i činjenica kako "lako" padaju akcije vodećih globalnih kompanija, i to oštro.

Najnovija vest je da je šest najvećih tehnoloških divova ukupno izgubilo malo više od bilion dolara tržišne vrednosti, samo u poslednja tri dana, što je na neki način bilo očekivano nakon vrhunca iz prethodnog perioda.

Epl (Apple), koji je 19. avgusta dostigao tržišnu granicu od 2 biliona dolara, opao je za oko 325 milijardi dolara. Majkrosoft (Microsoft) ima 219 mlrd dolara manje, Amazon je pao za 191 milijardu, a Alfabet (Alphabet) za 135 milijardi USD.

Na petom mestu je Tesla, kompanija koja je pala za 21% juče, što je najgori jednodnevni gubitak u istoriji, pa je tako sada "kraća" za 109 milijardi dolara. Na kraju dolazi Fejsbuk (Facebook) sa 89 mlrd dolara manje, nakon pada akcija.

To koliko je Epl sada izgubio ekvivalentno je planiranim prihodima za narednu kalendarsku godinu, ali CNBC prenosi da kompaniju treba "držati u perspektivi s obzirom na masovni rast vrednosti tehnoloških giganta ove godine".

Početkom 2020. šest najvećih tehnoloških kompanija vredelo je oko 5 biliona dolara. U sredu, 2. septembra, dostigli su vrhunac sa vrednošću od 8,2 biliona dolara. Iako je u protekla tri dana zabeležen veliki gubitak, ove kompanije su i dalje "u plusu" za 2,1 bilion dolara u odnosu na početak godine.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari