• 2

Govori se o 160.000 firmi koje će ostati bez posla, Đorđević objasnio ima li istine u tome

"Ovo što smo ulagali pet meseci nismo radili da bi sad to bacili"

  • 2
Ovako ćemo raditi ubuduće

Foto: Shutterstock

Ministar za rad Zoran Ðorđević izjavio je da razgovori oko minimalca nisu propali i da će danas održati sastanak sa ministrom finansija Sinišom Malim i predstavnicima sindikata i poslodavaca jer imaju zajednički cilj - sporazum.

Ðođević je, gostujući na TV Prva, ocenio da sindikati imaju razumevanja za situaciju u zemlji i okolnosti u kojima je država.

- Bitno je da je naš krajnji cilj da 2025. godine prosečna plata bude 900, a prosečna penzija 440 evra. Krajnja naša želja je da minimalac pokrije minimalnu potrošačku korpu. Ako plata bude 900 evra 2025. godine minimalac će nadmašiti korpu - rekao je on.

Sindikat su tražili da minilac bude 37.000 dinara, a poslodavci da povećanje bude tri posto što je oko 900 dinara.

- U pregovorima sve se stavlja na tas, traži se realno rešenje. Prvenstveno je najbitnije da ljudi ne izgube posao, da opstanu radna mesta. Ovo što smo ulagali pet meseci nismo radili da bi sad to bacili - rekao je on, dodao da situacija u Srbiji zavisi od svetske ekonomije, našeg izvoza, i investicija.

Dodao je da je najbitnije da sa sindikatima i poslodavcima postoji stalna komunikacija.

Za najavu da ove jeseni oko 160.000 radnika u Srbiji, najviše iz mikro malih i srednjih preduzeća, ostati bez posla, Ðorđević je rekao da je takvih priča bilo i ranije pa kad se ispostavilo da nisu tačne niko se nije izvinio nego se to zaboravilo.

Zoran Đorđević

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Mi MMSP najviše pomažemo i najviše želimo da opstanu. Te firme su okosnica i podrška velikim investicijama. Ako njih imamo onda imamo jaku ekonomiju, toga smo svesni. Da vidimo za mesec dana hoće li se to desiti -rekao je on.

Dodao je da nema ni pretpostavki da će do ovakvog gubitka poslova doći.

On je rekao da je prema podacima PIO, RFZO i Nacionalne službe za zapošljavanje avgust završen na istom nivou kao prošle godine.

Roditelji čija deca budu zaražena Kovidom ili sumnjiva na kovid dobiće svu brigu u okviru zakona, rekao je Ðorđević.

Dodao je da će ministarstvo dati preporuku kako bi ovu situaciju poslodavci lakše rešavali.

- Tamo gde proces rada dozvoljava, prvenstveno rešenje je rad od kuće. Kao i korišćenje god odmora i ostalog što se pruža kao mogućnost - kaže on.

Video: Ko će i dalje da radi od kuće, kako će se koristiti odmori...

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dh

    Kod nas minimalac od 900 evra bice2050 godine ako povećavaju po 20 evra godišnje to je to

  • Ha

    900 Evra ce biti minimalac ali u drzavnim firmama

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke